poniedziałek, 29 listopada 2010

Sernik czeski



Znowu sernik, a to jeszcze nie koniec serowych przepisów w najbliższym czasie. Dla wyjaśnienia, będą to same zaległe przepisy, bo w Adwencie robię przerwę w wypiekaniu słodkości. W końcu co to za Święta, jeśli i na co dzień je się takie pyszności ? A zatem przerwa jest jak najbardziej wskazana ;-)
Wracając do sernika. Jeszcze nie jadłam takiego ciasta z serem, które by mi nie smakowało, więc chyba nie muszę pisać, że i tym razem nie było wyjątku. Próbowałam już kilka rodzajów takich czarno-białych serników, a każdy z nich był trochę inny w smaku. Jeśli chodzi o wygląd to nawet z tego samego przepisu mogą wyjść dwa różnie wyglądające ciasta, ale tak to już bywa.



Ciasto:

- 2 szkl. mąki

- 1/2 szkl. cukru

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki ciemnego dżemu

- 1łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 1 szkl. mleka

- 1 szkl. oleju


Wszystkie składniki wymieszać łyżką, później zmiksować. Blaszkę (u mnie 23 x 33 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.


Masa serowa:

- 1/2 kg twarogu

- 1/2 margaryny "Palmy"

- 3 żółtka + osobno białka ubite na sztywną pianę

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- cukier waniliowy

- 1/2 szkl. cukru

- sok z jednej cytryny i skórka z niej starta


Twaróg utrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i ucierać na pulchną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w formie kopczyków na surowe ciasto. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C.


Przepis znalazłam na blogu Ewelajny.

16 komentarzy:

  1. Świetny! Nigdy nie robiłam czeskiego. Musze spróbować :))
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda!!! Ja też nie jadłam jeszcze sernika który by mi nie smakował..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! I ten kontrast czarnego i białego.
    Poproszę kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak sernik, a Twoj wyglada bardzo pysznie:)
    chetnie bym zjadla kawaleczek, nawet i na sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsza fota - pierwsza klasa!
    Oczu nie mogę oderwać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ten sam problem.Uwielbiam serniki,ale ciągle jeszcze nie trafilam na ten jedyny...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda, czuję się bardzo skuszona tym serniczkiem, ale z ochotą czekam na kolejne sernikowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio, złapałam smaka na serniki. Tej opcji jeszcze nie widziałam i na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale. Uwielbiam serniki, więc i ten pewnie przypadnie mi do gustu :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniki, to ja mogłabym jeść zawsze. Moje najukochańsze pod słońcem ciasto! Takie dwukolorowe daje naprawdę interesujący efekt. Zdecydowanie okazale się prezentuje.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fantastycznie, już mi język chodzi :) chyba wypróbuję w najbliższy weekend... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Arabesko, cieszę się:) Dopiero teraz tutaj dotarłam:). Jego wygląd rzeczywiście jest inny, ale co mąka i ser to inne ciasto:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smaczny był :) i efektownie wyglada :P co prawda jakos przeraziło mnie to ciasto jak go wylałem na blachę i miałem nakładać ser :P ale wyszło wyśmienicie :) kolejny przepis od ciebie i super :)

    OdpowiedzUsuń