niedziela, 9 grudnia 2012

Rolada czekoladowa z kokosową nutą



Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje.
Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.





Składniki:
- 300 g biszkoptów
- 50 g masła
- 50 g kakao
- 2/3 szklanki gorącego mleka

Biszkopty zetrzeć na tarce lub zmielić, wymieszać z kakao, a następnie połączyć z miękkim masłem oraz gorącym mlekiem. Powinna powstać dosyć gęsta masa, którą należy rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra.

Masa:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka

Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i podgrzewać, aż mleko wsiąknie. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo wiórki kokosowe.

Masę kokosową rozsmarować na masie kakaowej i zwinąć w roladę. Schłodzić.

Polewa:
- 120 g margaryny Palmy z Kruszwicy
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki polewy włożyć do garnuszka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Ostudzić.

Gdy polewa będzie już dosyć gęsta, posmarować nią schłodzone ciasto. Najlepiej robić to stopniowo, żeby nadmiar polewy nie spływał. Gdyby jednak tak się stało, ciasto należy ponownie schłodzić (przez kilka lub kilkanaście minut), następnie polewę zebrać nożem i jeszcze raz posmarować nią ciasto tworząc przy tym atrakcyjny wzorek.



23 komentarze:

  1. Moja mama robi bardzo podobną roladę i jest pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przecudna:) u Ciebie zawsze coś pięknego i apetycznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna rolada Evenko!
    I do tego z kokosem,który bardzo lubię.:)
    Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta rolada wyglada cudownie ...chętnie zjadłabym kawałek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. genialnie wygląda! zapisuję i robię na święta!

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ piękna ta rolada!! bardzo wykwintna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://ciasteczkolandi.blox.pl9 grudnia 2012 20:53

    Och to coś absolutnie dla mni.Ta masa...odlot! To trochę jakby połączyć bounty z oreo :) Bosko...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i cieszę się, że rolada Wam się spodobała :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie i w życiu bym nie powiedziała, że to rolada bez pieczenia. A jednak. Ależ cudo.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ ona piękna! Moje oczy już ją pochłonęły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O Boże, co za pyszności. Zrobiłbym wszystko za kawałek takiego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecudna, chciałabym taką pod choinką ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam i jest pyszna, ale mi niestety taka ładna nie wyszła. Pierwsza wewnętrzna warstwa rolady mi się złamała, warstwa na samej górze również pękła trochę na boku. Proszę o podpowiedź co mogłam zrobić nie tak

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedyne, co mogę doradzić na przyszłość, to dolać nieco więcej mleka, żeby masa kakaowa była bardziej elastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. też mi nie wyszła :( wygląda strasznie..ale za to smakuje cuuudwonie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niedawno piekłam, jest wyśmienita :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak dlugo mozna ja przechowywac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  18. Tydzień powinna wytrzymać.

    OdpowiedzUsuń
  19. A dlaczego mój krem jest żółtawy a nie biały? :(

    OdpowiedzUsuń
  20. To zależy od koloru masła - czasami bywa naprawdę żółte.
    Na "pocieszenie" dodam tylko, że u mnie krem też nie był zupełnie biały, to także kwestia oświetlenia podczas robienia zdjęć ;-)

    OdpowiedzUsuń