niedziela, 26 kwietnia 2009

Rabarbarowy wieniec


 
Tak się szczęśliwie złożyło, że natknęłam się w sklepie na rabarbar (w tych stronach jest on rzadko spotykany, podobnie zresztą jak np. korzeń pietruszki). Nie namyślając się zatem długo, postanowiłam przyłączyć się do Weekendu rabarbarowego tym oto "wieńcem". Dosyć drobno pokroiłam rabarbar, więc może nie za bardzo widać go w cieście, ale w smaku jest jak najbardziej wyczuwalny. Słodkie ciasto migdałowe z soczystymi łatkami owocowymi - doskonałe połączenie :-)





Składniki:
- 375 g rabarbaru
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 100 g zmielonych migdałów
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Rabarbar obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
Tłuszcz ubić z cukrem, cukrem waniliowym, solą i żółtkami na pienistą masę.
Rabarbar wymieszany razem z migdałami dodać do ciasta i domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Formę w kształcie wieńca, o średnicy ok. 26 cm, nasmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec około 1 godziny w temp. 175-180 st.C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


15 komentarzy:

  1. Evenko jakie Ty masz fajne pomysły! Sliczny ten wieniec, a z rabarbarem musi smakować super ! :))
    Pozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglada, jak babka :) Chetnie upieke na przyszly weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ale pyyyszne ciacho :). Migdały i rabarbar to rzeczywiście musi być świetnie połączenie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko piekne to ciacho...bardzo smakowicie wyglada. Wiesz ja mam te gazetki z których czasem czerpiesz przepisy, tylko że całkiem o nich zapomniałam a kiedyś dosyć często korzystałam z tych przepisów bo są bardzo fajne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :-)

    Majanko , rzeczywiście dobrze smakuje , a pomysły , jak wiesz czerpię z różnych źródeł ;-)

    Bea , upiekłam to ciasto w swojej formie do babki , stąd ten wygląd. Najpierw miałam zamiar upiec w formie skrzynkowej , ale uznałam , że mi się nie zmieści , no i poza tym musiałabym zmienić nazwę ;-)

    Olalala , może się przekonasz ? ;-)

    Kass , ja teraz najczęściej szukam inspiracji w internecie , ale czasami przypominam sobie o tych gazetkach - można w nich znaleźć naprawdę fajne przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo Ty tez dorwalas gdzies rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No właśnie udało mi się , bo pojawia się tylko raz na jakiś czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka sliczna babeczka... jak z rabarbarem to na pewno jest pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze do tego z migdałami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba nie ma takiego ciasta u Ciebie, evenko, które by mi się nie podobało. I chociaż to z rabarbarem, do którego mama mnie za młodu nie przekonała :)), to i tak uważam, że zjadłabym je z rozkoszą, gdybyś mi je podała :] to co? mogę? :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ally , oj , troszkę za późno , bo m-żonek zjadł dzisiaj ostatni kawałek ;-) Może jednak sama upieczesz ? - jak drobno pokroisz rabarbar , to nawet nie wyczujesz , że to TO :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł , wygląda bardzo smacznie:)Jak tylko zaopatrzę się w rabarbar to spróbuję go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchareczko , bo on jest smaczny , polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, szukalam czegos nowego z rabarbarem bo jest go tutaj mnostwo. Sezonw pelni mozna rzec. I dzieki za ten przepis. Jedna tylko rzecz mnie zastanawia, bo ja taka wscibska jstem :-), ciekawam skad piszesz. Skoro nie ma korzenia pietruszki to brzmi mi to znajomo jak Anglia. Ale w takim razie nie zgadzam sie z tym rabarbarem. Jest go mnostwo bo to kraj, ktory ma rabarbarowa kruszonke i jogurt rabarbarowy przez okragly rok. I surowy rabarbar tez jest.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiedziałam , że w Anglii też są problemy z korzeniem pietruszki. Ja mieszkam w USA , na samym końcu Florydy.

    OdpowiedzUsuń