poniedziałek, 9 marca 2015

Chatka Baby Jagi



Kolejne ciasto w nowej odsłonie. Sam przepis właściwie pozostawiłam bez zmian, ale wstawiłam nowe zdjęcia, plus dodatkowo instrukcję „krok po kroku”.

Chatka Baby Jagi, zwana także Chatką Puchatka, zalicza się do grona moich faworytów. Przepis mam od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest bardzo proste (wbrew pozorom), ładnie wygląda i co najważniejsze świetnie smakuje. Poza tym nie wymaga pieczenia.




 

 Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego


Składniki „lodówkowe” ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.


Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki),


Na to położyć drugą warstwę herbatników.


Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.


Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).


Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.



Polewa:
- 1/4 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać.

Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.


Gotową chatkę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz