poniedziałek, 9 marca 2015

Chatka Baby Jagi



Kolejne ciasto w nowej odsłonie. Sam przepis właściwie pozostawiłam bez zmian, ale wstawiłam nowe zdjęcia, plus dodatkowo instrukcję „krok po kroku”.

Chatka Baby Jagi, zwana także Chatką Puchatka, zalicza się do grona moich faworytów. Przepis mam od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest bardzo proste (wbrew pozorom), ładnie wygląda i co najważniejsze świetnie smakuje. Poza tym nie wymaga pieczenia.




 

 Składniki:
- 1/2 kg tłustego sera białego (lub twarogu), zmielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego


Składniki „lodówkowe” ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.

Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.


Posmarować masą kakaową (zostawiając ok. 2-3 łyżki),


Na to położyć drugą warstwę herbatników.


Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek z odłożonej wcześniej masy kakaowej.


Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży).


Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.



Polewa:
- 1/4 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka kakao
- 2-3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać.

Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.


Gotową chatkę ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


 

10 komentarzy:

  1. To jest pierwsze ciasto które upiekłam z Twojego bloga i na pewno nie ostatnie. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam ser tłusty Garwoliński- oczywiście szybciej by było z serem wiaderkowym, ale wolałam nie ryzykować. Zamiast olejku waniliowego, dałam rumowy- bardzo fajnie wkomponował się w całość. Ciasto smakowało rodzinie, robiłoby się je błyskawicznie- gdyby nie mielenie sera. Zagości u mnie na stałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy wyjdzie jak dam tylko 200g masła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,planuję zrobić powyższe ciasto, kupiłam twaróg w wiaderku, na którym jest napisane "nie wymaga masła".Czy mimo to muszę zgodnie z przepisem dodać 250 g masła?Z góry dziękuję za odpowiedź:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne twaróg ten sam w sobie jest tłusty, ale ja bym nie rezygnowała całkowicie z dodawania masła. Można tylko zmniejszyć jego ilość.

      Usuń
  4. Ja jeszcze robie z galaretka w srodku ulozona w paseczek, galaretka daje fajny efekt smakowy temu deserowi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie robię z tego samego przepisu juz tak może od 20 lat zawsze pyszny.Ja dodatków każdy hebatnik zanurzam na sekunde w mleku

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha super szybko się robi i jest pyszne polewe robiłam wg swojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy zamiast masła można dodać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej masło, a jeśli margaryna, to jakaś dobra, wypróbowana, która dobrze zastyga w kremie.

      Usuń