sobota, 20 kwietnia 2024

Murzynek na maślance

 

Bardzo prosty, szybki w wykonaniu i niedrogi murzynek. Jednym z głównych jego składników jest maślanka - aż pół litra, i zawiera tylko jedno jajko. Poza tym ciasto można przygotować bez użycia miksera. A najważniejsze, oprócz wymienionych przeze mnie zalet jest to, że murzynek ten smakuje doskonale, pomimo "ubogich" składników.

Jak dla mnie polewa czekoladowa jest nieodzownym dopełnieniem tego ciasta, ale to już co kto lubi :-)


Składniki:
- 2 szkl. naturalnej maślanki
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Maślankę podgrzać do temperatury pokojowej, wlać do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut.


Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można oblać polewą czekoladową (u mnie po połowie czekolada mleczna i deserowa + 2 łyżki mleka).

Na podstawie przepisu z tej strony.

1 komentarz: