piątek, 9 listopada 2018

Bezproblemowe rogaliki serowe



Rogaliki z ciasta serowego, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki wkłada się do miski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać. 
Łatwość przygotowania i ciasto, które nie klei się do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane bezproblemowymi. A do tego są pyszne ! - waniliowe, lukrowane, a krótko po upieczeniu nawet chrupiące, jak ciasteczka  :-)




Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 30 g proszku do pieczenia
- op. cukru waniliowego (16 g)
- 1 szkl. oleju
- 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 800 g mąki
- szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła. Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Z wykrojonych "trójkątów" formować roagliki, zwijając od podstawy. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut. Po wystygnięciu polukrować (najlepiej za pomocą pędzla).

Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego

Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.

Uwagi:
Porcja jest dosyć duża, więc prawdopodobnie sporo rogalików zostanie jeszcze na drugi dzień. Moja rada: rogaliki, które mają być jedzone od razu na świeżo można przypiec bardziej na rumiano - będą z wierzchu chrupiące jak ciasteczka. Natomiast te, które mają pozostać na drugi dzień, lepiej, aby były mniej przypieczone, wtedy zachowają więcej świeżości.
I jeszcze druga rada: można zrobić tylko połowę porcji, a to i tak duża blacha rogalików :-)

32 komentarze:

  1. Cześć. A zwykły bialy ser zmielony tez będzie dobry? ??
    Nie taki z wiaderka

    Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobry. Chodzi o to, żeby miał gładką konsystencję.

      Usuń
  2. Ok będę próbować zobaczymy jak wyjdzie. Chodzę na rehabilitacje I jakoś wolę in coś zrobionego zanieść niż pójść do sklepu po czekoladę i herbatę 😈

    Nie dodawać więcej cukru jak dam zwykły biały ser?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe wypieki :-)
    Rogaliki i tak są dosyć słodkie same w sobie, więc nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania.
    Jeszcze tylko mała uwaga. Zmielony biały ser prawdopodobnie będzie bardziej suchy od twarogu z wiaderka, dlatego radzę na początek dać nieco mniej mąki niż podaje przepis (dosypać tylko w razie potrzeby).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok dziękuję za rade ! !
      A na lukier planuje dodać skórkę kandyzowana. Będą bardziej świąteczne.
      Za chwilę biorę się do roboty 😉

      Usuń
  4. Koniec końców te sery w wiaderku są teraz na promocji i dałam taki ser :-)

    Zdecydowanie przepyszne.
    Na pewno zrobię jeszcze raz !!

    Dziękuję za wszystkie rady

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę bardzo, cieszę się, że rogaliki posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! Są pyszne, proste do zrobienia, duuuuzo wyszlo- co cieszy moje dzieci- godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszek do pieczenia czuć za bardzo,a dałam odrobinę mniej.Po za tym ok.Kwestia smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam sera z wiaderka więc dałam zwykły mascarpone. Ciasto wyszło tak rzadkie i klejące, że nie można go ani rozwałkować ani tym bardziej zwinąć. Wrzuciłam do lodówki ale nie wiem czy to pomoże. Czy to wina serka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że tak, surowe ciasto z twarogiem zachowuje się inaczej.
      Chłodzenie może pomóc, a jeśli nie, to pozostaje już tylko dosypanie mąki.

      Usuń
  9. widzę, że w przepisie nie ma drożdży i zastanawiam się czy urosną choć trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że urosną, tylko trzeba dodać proszek do pieczenia ;-)

      Usuń
  10. Paczka proszku do pieczenia???!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to na dużą porcję (800g mąki i 500g sera).
      Myślę, że ostatecznie można zmniejszyć tę ilość, jednak 4 łyżeczki proszku to minimum, jakie należy dodać do ciasta.

      Usuń
  11. Mam pytanie A masła się nie dodaje

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja droga dziś próbowałem zrobić rogaliki ale niestety nie wyszły, konsystencja ciasta wyszła grudkowata i rwąca się i tłuste. Co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy twaróg był zmielony ? To jedyny powód powstawania grudek, jaki przychodzi mi na myśl. Chyba, że wcale nie w tym rzecz. Tego typu ciasto nie będzie idealnie gładkie. Moje też trochę się rozrywało, ale sklejałam palcami i formowałam dalej.
      A może ciasto wyszło zbyt twarde ? Wielkość jajek i konsystencja samego twarogu mają na to wpływ, dlatego warto część mąki zostawić, aby dosypać dopiero na koniec, jeśli w ogóle jest taka potrzeba.

      Usuń
  13. Czy zamiast rogalików można wykrawać różne ciasteczka ? Urosną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urosną :-) Zwracam tylko uwagę, że rogaliki po zwinięciu i upieczeniu przypominają w środku bułeczkę (są grube), dlatego cienkie ciasteczka trzeba piec znacznie krócej.

      Usuń
    2. Rogaliki REWELACJA!!!
      Na prawdę pyszne i łatwe .Na pewno jeszcze je upiekę ,ale tym razem z połowy cukru i z marmoladą.
      Baaardzi dziękuję za podzielenie się tym przepisem 😘

      Usuń
    3. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowały :-)

      Usuń
  14. Czy można olej zamienić na masło bądź margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można (oczywiście w postaci roztopionej).

      Usuń