piątek, 9 listopada 2018

Bezproblemowe rogaliki serowe



Rogaliki z ciasta serowego, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki wkłada się do miski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać. 
Łatwość przygotowania i ciasto, które nie klei się do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane bezproblemowymi. A do tego są pyszne ! - waniliowe, lukrowane, a krótko po upieczeniu nawet chrupiące, jak ciasteczka  :-)




Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 30 g proszku do pieczenia
- op. cukru waniliowego (16 g)
- 1 szkl. oleju
- 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 800 g mąki
- szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła. Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Z wykrojonych "trójkątów" formować roagliki, zwijając od podstawy. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut. Po wystygnięciu polukrować (najlepiej za pomocą pędzla).

Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego

Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.

Uwagi:
Porcja jest dosyć duża, więc prawdopodobnie sporo rogalików zostanie jeszcze na drugi dzień. Moja rada: rogaliki, które mają być jedzone od razu na świeżo można przypiec bardziej na rumiano - będą z wierzchu chrupiące jak ciasteczka. Natomiast te, które mają pozostać na drugi dzień, lepiej, aby były mniej przypieczone, wtedy zachowają więcej świeżości.
I jeszcze druga rada: można zrobić tylko połowę porcji, a to i tak duża blacha rogalików :-)

65 komentarzy:

  1. Cześć. A zwykły bialy ser zmielony tez będzie dobry? ??
    Nie taki z wiaderka

    Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobry. Chodzi o to, żeby miał gładką konsystencję.

      Usuń
  2. Ok będę próbować zobaczymy jak wyjdzie. Chodzę na rehabilitacje I jakoś wolę in coś zrobionego zanieść niż pójść do sklepu po czekoladę i herbatę 😈

    Nie dodawać więcej cukru jak dam zwykły biały ser?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe wypieki :-)
    Rogaliki i tak są dosyć słodkie same w sobie, więc nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania.
    Jeszcze tylko mała uwaga. Zmielony biały ser prawdopodobnie będzie bardziej suchy od twarogu z wiaderka, dlatego radzę na początek dać nieco mniej mąki niż podaje przepis (dosypać tylko w razie potrzeby).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok dziękuję za rade ! !
      A na lukier planuje dodać skórkę kandyzowana. Będą bardziej świąteczne.
      Za chwilę biorę się do roboty 😉

      Usuń
  4. Koniec końców te sery w wiaderku są teraz na promocji i dałam taki ser :-)

    Zdecydowanie przepyszne.
    Na pewno zrobię jeszcze raz !!

    Dziękuję za wszystkie rady

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę bardzo, cieszę się, że rogaliki posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! Są pyszne, proste do zrobienia, duuuuzo wyszlo- co cieszy moje dzieci- godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszek do pieczenia czuć za bardzo,a dałam odrobinę mniej.Po za tym ok.Kwestia smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam sera z wiaderka więc dałam zwykły mascarpone. Ciasto wyszło tak rzadkie i klejące, że nie można go ani rozwałkować ani tym bardziej zwinąć. Wrzuciłam do lodówki ale nie wiem czy to pomoże. Czy to wina serka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że tak, surowe ciasto z twarogiem zachowuje się inaczej.
      Chłodzenie może pomóc, a jeśli nie, to pozostaje już tylko dosypanie mąki.

      Usuń
  9. widzę, że w przepisie nie ma drożdży i zastanawiam się czy urosną choć trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że urosną, tylko trzeba dodać proszek do pieczenia ;-)

      Usuń
  10. Paczka proszku do pieczenia???!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to na dużą porcję (800g mąki i 500g sera).
      Myślę, że ostatecznie można zmniejszyć tę ilość, jednak 4 łyżeczki proszku to minimum, jakie należy dodać do ciasta.

      Usuń
  11. Mam pytanie A masła się nie dodaje

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja droga dziś próbowałem zrobić rogaliki ale niestety nie wyszły, konsystencja ciasta wyszła grudkowata i rwąca się i tłuste. Co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy twaróg był zmielony ? To jedyny powód powstawania grudek, jaki przychodzi mi na myśl. Chyba, że wcale nie w tym rzecz. Tego typu ciasto nie będzie idealnie gładkie. Moje też trochę się rozrywało, ale sklejałam palcami i formowałam dalej.
      A może ciasto wyszło zbyt twarde ? Wielkość jajek i konsystencja samego twarogu mają na to wpływ, dlatego warto część mąki zostawić, aby dosypać dopiero na koniec, jeśli w ogóle jest taka potrzeba.

      Usuń
  13. Czy zamiast rogalików można wykrawać różne ciasteczka ? Urosną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urosną :-) Zwracam tylko uwagę, że rogaliki po zwinięciu i upieczeniu przypominają w środku bułeczkę (są grube), dlatego cienkie ciasteczka trzeba piec znacznie krócej.

      Usuń
    2. Rogaliki REWELACJA!!!
      Na prawdę pyszne i łatwe .Na pewno jeszcze je upiekę ,ale tym razem z połowy cukru i z marmoladą.
      Baaardzi dziękuję za podzielenie się tym przepisem 😘

      Usuń
    3. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowały :-)

      Usuń
  14. Czy można olej zamienić na masło bądź margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można (oczywiście w postaci roztopionej).

      Usuń
  15. świetny przepis, szybki a rogaliki sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam jak długo można je przetrzymywać w puszcze lub słoiczku szczelnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, podejrzewam, że kilka dni. Na dłużej radzę zamrozić zaraz po wystygnięciu.

      Usuń
  17. Czy rogaliki można zrobić z nadzieniem? Np czekoladowym? Jeśli tak to w którym miejscu umieścić nadzienie? Na samym początku, gdzie ciasto jest najszersze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, podobnie jak tutaj: http://www.arabeskawaniliowa.pl/2009/01/rogaliki-malane.html

      Usuń
  18. Pyszne rogaliki robię co chwilę i wszystkim smakują

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie da się zmniejszyć ilosci tego oleju chociaż przez pół? ludzie analizujcie składniki zanim zaczniecie coś piec bo szkoda zdrowia. Napewno pyszne bo tłuściutkie od tego oleju, ale czy zdrowe?...Mysle ze z połową szklanki oleju tez by wyszĺy

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanie czy można nadziać domowym dżemem gęstym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale musi być naprawdę gęsty, w przeciwnym razie będzie wypływał.

      Usuń
  21. Wychodzą przepyszne polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Sa pyszne wlasnie troszko ostygly robilam z polowy ale napewno jeszcze nie raz je zrobie..:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystko zrobiłam jak należy a mimo to są jakby z zakalcem. Czy mam je trzymać trochę dłużej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że tak. Czy po upieczeniu były mocno zarumienione, czy dosyć blade ?

      Usuń
  24. Witam , dzis upieklam rogaliki , gratuluje , sa przepyszne . Dziekije za przepis .Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyszły mi jakby surowe zakalcowe w środku :( jak cienko ma być rozwalkowane ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 milimetry.
      Być może zbyt krótko się piekły - powinny być zdecydowanie zarumienione.

      Usuń
  26. Udały się😊.Rzeczywiście sporo ich wychodzi,nadziałam dodatkowo czekoladą.Mega prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Upiekłam, wszystko urosło, jak należy. Rogaliki smakowały dzieciom i baaaardzo wybrednemu kulinarnie mężowi. Dziękuję za przepis. Będę co jakiś czas piekła. Edyta

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam właśnie piekę ciasto trochę grudkowata ale tu nie chodzi o wygląd mimo że je się również oczami smarowałem roztrzepanym jajkiem po degustacji dam znać.🤞

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam, właśnie dopiekają się moje rogaliki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, wałkuje, jest plastyczne. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło naprawdę sporo. Twaróg półtłusty, zamiast lukru ze śmietaną posypane cukrem pudrem, można dodać mniej cukru i jest wersja dla liczących kalorie. Dziękuję za "super przepis na coś słodkiego na szybko" Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Dałam 125 ml oleju i 180 g cukru. Ciasto wspaniale się wyrobiło. Kręcenie rogali sama przyjemność. I proszku dałam połowę mniej. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ogólnie wszystko się udało ale w 20 min wogole się nie zarumieniły i wydaje mi się że jednak warto coś dać do środka. Dałam też mniej proszku (wyrosły ładnie) i mniej oleju (ok 200ml). Zobaczę czy dzieciom będą smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  32. Robiłam już kilka razy ,są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj też zabieram się właśnie do pieczenia 😊

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudnie wyglądają te rogaliki. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mi wyszły i teraz będę robić 2 raz są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  35. Rogaliki bardzo ładnie a do tego są pyszne, szybko się je robi,
    Polecam i do tego każdemu będą smakować.🍀🌹Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasto nie wyszło jednolite, co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
  37. Szklanka to jest pojęcie względne, zależy jaka szklankę ludzie maja, ja myśle ze moja szklanka może była za duza bo ciasto było bardzo dziwne i tluste . Och, muszę wszystko wyrzucić

    OdpowiedzUsuń
  38. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. W razie podobnych wątpliwości można zajrzeć do zakładki "Miary i wagi" tuż pod tytułem strony.

    OdpowiedzUsuń