środa, 23 marca 2016

Babka maślankowo-cytrynowa




Puszysta i delikatna, a zarazem wilgotna babka na maślance, z cytrynowym akcentem. Pyszna ! Możecie ją polukrować i ozdobić lub tylko delikatnie posypać cukrem pudrem.

I to już ostatni wpis przedświąteczny. Życzę Wam zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych.






Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szkl. cukru*
- 110 g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam ok. 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego i 1/4 cytrynowego)


Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce utrzeć mikserem miękkie masło z cukrem, dodać sok z cytryny, a następnie wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Maślankę wymieszać z olejem i ekstraktem waniliowym.
Do masy maślanej wsypać 1/3 mieszanki mącznej, wymieszać lub zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Wlać połowę mikstury maślankowej, ponownie wymieszać, znowu wsypać 1/3 mąki z proszkiem i solą, potem resztę maślanki z olejem i ekstraktem waniliowym, a na koniec ostatnią porcję mieszanki mącznej. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Ciasto przełożyć do formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 st.C przez 50-55 minut.
Po wystudzeniu babkę można polukrować.


Lukier:
- ok. 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- odrobina gorącej wody

Cukier puder utrzeć z sokiem i aromatem cytrynowym na jednolitą masę, dodając tyle wody, aby otrzymać odpowiednią gęstość lukru.

*Można zmniejszyć trochę ilość cukru, zwłaszcza, jeśli babka ma być potem lukrowana.




Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz