piątek, 8 sierpnia 2008

Ciastka ucierane


Po ostatnim wypieku postanowiłam wynagrodzić m-żonkowi brak marmolady w cieście i upiekłam ciasteczka z marmoladą. W sumie są one bardzo łatwe , tylko nie miałam odpowiedniej końcówki do dekoratora i musiałam trochę się z tym pomęczyć. Później jednak wpadłam na inny pomysł i dokończyłam bez końcówki. Tym oto sposobem wyszły mi ciastka o różnych kształtach - gładkie i "kanciaste" ;-)


Składniki:
- 60 dag mąki
- 40 dag tłuszczu (masła lub margaryny)
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat

Cukier ucierać z tłuszczem, dodając jajka i żółtko. Wszystko dobrze utrzeć, wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto nakładać do szprycy (dekoratora) o końcówce z dużym otworem i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Na środek każdego ciasteczka kłaść łyżeczką marmoladę i piec do zarumienienia (20 - 30 minut) w temperaturze ok. 200 st.C.


15 komentarzy:

  1. Ale śliczne !Ja ostatnio mam fazę na takie maleństwa cukiernicze domowej roboty ,a te bardzo urodziwe ,oj bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Margot :-) Widzę , że znowu udało mi się dopasować do Twoich upodobań ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o! Takie proste ciasteczka to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. A pisałam już , że są bardzo smaczne ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne Evenko! Synusiowi mojemu na pewno by smakowaly. ! :) Lubi ciasteczka z marmoladką . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche z dzemkiem mmm, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz Evenko ... Smakowicie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez wysiłku, szybko i bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile ciasteczek mniej wiecej Ci wyszlo z tego przepisu ? rozumiem, ze moge je zrobic bez rękawa cukierniczego ? :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm... dosyć dawno je robiłam i nie pamiętam , ale na pewno dwie blachy.
    A jeśli chodzi o rękaw cukierniczy... No właśnie , mój nie do końca się sprawdził , bo miałam zbyt wąską końcówkę , ale dobrze jest przez "coś" wyciskać to ciasto ;-) Można spróbować użyć mocnego woreczka foliowego z uciętym rogiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyszły pyszne ! :) ale nie wyciskałam z woreczka bo ta próba skończyła się wielką klapą :p formowałam małe kuleczki i spłaszczałam je na blasze :] pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze nie stosmakowałem ale jerzeli ciasto jest pyszne na surowo to upieczone musi byci prze pyszne. 2 godz puzniej . smakowałem je i jest prze pyszne i bardzo smaczne jak bym smakował cosi nie stej ziemi. narazie ludziska i szacun dla kogosi kto wymysilił pżepis .

    OdpowiedzUsuń