poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik – szachownica



  

Był już Metrowiec w postaci szachownicy, a teraz przyszedł czas na sernik.

Do jego upieczenia zachęciła mnie czytelniczka. Nawet podała przepis, ale w związku z tym, że porcja była ogromna, a szachownica trójkolorowa i nie za bardzo wiedziałam jak się za to zabrać (brak dokładnego opisu), dlatego na początek skorzystałam z przepisu Krystyny9 (jest zresztą podobny).
 
Sernik-szachownica to połączenie ciasta murzynkowego z sernikiem. Całość oblana polewą czekoladową smakuje wyśmienicie. Do tego ten atrakcyjny wygląd…

Ciasto aż samo się prosi, żeby je podać na wielkanocnym stole :-)








Ciasto:
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g margaryny

- 180 g mąki
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg mielonego twarogu (użyłam „wiaderkowego”)
- 125 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Cztery pierwsze składniki ciasta włożyć do rondla, ustawić rondel na malutkim ogniu i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Masa powinna być gładka i lśniąca. Rondel zestawić z ognia, masę ostudzić, od czasu do czasu mieszając.

Do wystudzonej masy (może być ciepła) dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Wymieszać wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub miksera (na wolnych obrotach).
Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko na spodzie) i wlać ciasto. Równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 25 minut. Przestudzić, „objechać” naokoło nożem, wyjąć na stolnicę, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Porcjami dodawać ser i utrzeć na gładką masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.

Wystudzony biszkopt pokroić ostrym nożem wzdłuż, na paski równej szerokości (wyszło mi 10 pasków).
Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, ponownie wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć paski ciasta w formie w równych odstępach (pierwszy pasek włożyć do blaszki, drugi zostawić z boku i tak na przemian). W wolne przestrzenie nakładać masę serową na równo z paskami ciasta.
Pozostałe paski ułożyć na masie serowej (na dole ser, na górze ciasto i na odwrót) i ponownie wypełnić wolne przestrzenie pozostałą masą serową.
Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 45-50 minut (zależnie od grubości pasków – im grubsze tym dłużej). Sernik powinien tylko lekko się zarumienić.

Upieczone i wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady (dałam po połowie mlecznej i gorzkiej)
- 50 g masła

Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z pokrojonym masłem rozpuścić w małym garnuszku, na parze.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz