piątek, 10 maja 2024

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką


Przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z rabarbarem. Co prawda rodzinka za nim nie przepada, ale wiem, że niektórzy uwielbiają taki kwaśny dodatek. 

Swoim bliskim przygotowałam wersję z mniejszą ilością rabarbaru, za to z dużą ilością kruszonki na wierzchu :-)


 

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 8 łyżek oliwy lub oleju
- 150 ml kefiru (lub jogurtu)
- 2 szkl. mąki
- 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu migdałowego
- ok. 1/2 kg rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałeczki.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dodać olej i kefir, krótko zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać aromat migdałowy.
Ciasto wlać do blaszki (24x36 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać rabarbarem, a następnie kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45 minut.


My lubimy dużo kruszonki, zwłaszcza w ciastach z kwaśnym dodatkiem, więc u mnie proporcje są takie: 200 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru i odrobina aromatu waniliowego.

 Na podstawie tego przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz