sobota, 27 czerwca 2009

Truskawkowe sakiewki


A oto pierwszy z zaległych przepisów. Tyle tylko , że nie do końca zrobiłam go przepisowo , bo dopiero później , po dokładniejszym przeanalizowaniu przepisu doszłam do wniosku , że ciasto drożdżowe po wyrobieniu nie musi wyrastać. Wydało mi się to początkowo dziwne , więc zrobiłam po swojemu. W efekcie otrzymałam kanciaste pączki z truskawkami w środku. Według zdjęcia , oryginał bardziej przypomina ciasteczka - kształt jest bardziej zarysowany. Właściwie to miałam w planach ponowne wykonanie tych sakiewek , tym razem według przepisu , ale... nie zdążyłam ;-) Źródło: "Ciasta domowe" nr 37/1994.



Składniki:
- 500 g mąki
- 1/4 l mleka
- 42 g drożdży świeżych (dałam 4 łyżeczki suszonych)
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

Poza tym:
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki , pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski , dodać wyrośnięte drożdże , cukier , sól i jajka , wyrobić. (W tym momencie zostawiłam ciasto do wyrośnięcia , tak , jak typowe drożdżowe , ale według przepisu nie trzeba tego robić).
Po dokładnym wyrobieniu ciasto cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego umieścić po 1 truskawce. Brzegi kwadratów posmarować roztrzepanym jajkiem. Kąty kwadratów zlepiać u góry , tak aby powstały sakiewki.
Tłuszcz do smażenia rozgrzać do ok. 180 st.C. i porcjami smażyć na nim przygotowane sakiewki na złotobrązowy kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Aaaa jestem glodna. Zdecydowanie nie powinnam odwiedzac blogow o tej porze :)
    Dobrze, ze na weekend wyjezdzamy bo lodowka pusta. Ufffff.
    Pozdrowki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! bardzo mi sie podobają takie sakiewki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetni Ci wyszly:) szczegolnie 2 zdjecie baardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak małe wulkany rozkoszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejciu, Evenko one są takie cudne! Piekne sakiewki z uroczą truskawką w środku:) Swietny pomysł:))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pomysłowe, bardzo fajny przepis, pozdrawiam Ciebie i Maluszka.

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak sakiewki ,prawdziwe sakiewki i zawartość taka cenna :D
    Śliczne są !

    OdpowiedzUsuń
  8. p.s robiłam ciasto ,,Marcinek" ach jakie to było pyszne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję i cieszę się , że Wam się podobają :-)

    OdpowiedzUsuń