środa, 28 października 2015

Banany w szlafrokach




Po ostatnim bardzo słodkim przepisie proponuję coś mniej słodkiego, a zarazem bardzo prostego i szybkiego do przygotowania.
Potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie (oczywiście można zrobić swoje, ale wtedy już nie będzie tak szybko i łatwo ;-), banany, żółtko, sok z cytryny oraz polewa czekoladowa. I to wszystko. Żadnego cukru, ale to nie oznacza, że deser jest niesłodki. Otóż słodycz pieczonych bananów i polewy w zupełności wystarczy.






 Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (275 g)
- 5-6 bananów
- sok z cytryny
- 1 żółtko
- polewa czekoladowa

Ciasto francuskie pokroić na 9-12 kwadratów (swoje ciasto podzieliłam na 12 bardziej prostokątnych niż kwadratowych kawałków).
Banany obrać, przekroić na połowę i skropić (lub posmarować pędzelkiem) sokiem z cytryny.
Na każdym kawałku ciasta ułożyć po przekątnej po 1 kawałku banana. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadracika zawinąć na banana, lekko zlepiając w miejscu łączenia.
Górną powierzchnię ciasta posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Tak przygotowane banany ułożyć na blasze. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 15 minut.
Po wystygnięciu ozdobić polewą czekoladową (lub rozpuszczoną czekoladą).


Uwagi:
Zależnie od wielkości bananów ciasto można pokroić na większe lub mniejsze kwadraty, z tym, że wtedy zmieni się także ich ilość.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz