czwartek, 16 listopada 2017

Ciasto dyniowo-marchewkowe



Typowo jesienne ciasto - połączenie dyni z marchewką oraz przyprawą korzenną. Do tego akcent serowy w postaci marmurkowego wzoru na wierzchu. 
Wilgotne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.
Przy okazji można do niego wykorzystać białka, które zostały nam od innego wypieku. Co prawda tylko dwa, ale czasem dokładnie tyle mamy na zbyciu ;-)

 

Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do ciast dyniowych*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/ 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 80 g masła lub margaryny
- 2 duże jajka
- 2 białka
- 425 g puree z dyni
- 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchwi

Na wierzch:
- 113 g serka kremowego (w temp. pokojowej)
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mleka

*W skład przyprawy do ciasta dyniowego wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Można ją zatem śmiało zastąpić przyprawą piernikową.

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Mąkę wymieszać z przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą.
W oddzielnej misce zmiksować cukier biały, brązowy i masło. Dodać jajka, białka, puree z dyni oraz marchew. Miksować do połączenia się składników. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (24 x 36 cm lub trochę mniejszej). 
Zmiksować składniki polewy serowej. Nakładać łyżeczką na wierzch ciasta, tworząc niewielkie łatki. Na koniec lekko przemieszać łyżką dla uzyskania marmurkowego wzoru.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 25-30 minut.

Na podstawie przepisu z tej strony.

1 komentarz:

  1. tak, tak, tak! biorę to ciasto i zjadam! oczywiście oczami póki co :P

    OdpowiedzUsuń