poniedziałek, 5 listopada 2018

Dynia kandyzowana



Kandyzowana dynia o smaku pomarańczowo-korzennym. Aromatyczna, o pięknym złocistym kolorze. Doskonała jako dodatek do ciast i deserów, do dekoracji, a także jako słodka przekąska.


Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g cukru
- 350 ml wody
- 1 pomarańcza
- pół laski cynamonu
- 2 goździki

Dynię obrać i pokroić na małe kawałeczki (np. 1 x 2 cm).
Wodę zagotować z cukrem. Dodać dynię, cynamon, goździki, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz skórkę.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wystudzić do temperatury pokojowej. Czynności powtórzyć jeszcze 3 razy, czyli za każdym razem doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i ostudzić.
Po ostatnim studzeniu dynię odcedzić i rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i suszyć w najniższej temperaturze (ok. 50 st.C), z włączonym termoobiegiem (suszyłam ok. 1 godz. w piekarniku, a potem wyjęłam i zostawiłam w temperaturze pokojowej na 3 dni).
Gotową dynię kandyzowaną przełożyć do pojemnika i zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć przed upływem dwóch tygodni.

Uwagi:
Syrop, który pozostał można zużyć np. jako lukier do ciasta.
Jeżeli ktoś nie lubi korzennego smaku, cynamon i goździki można pominąć.

5 komentarzy:

  1. Dynie czekają... Dziękuję za przepis. Postaram się nie zapomnieć pochwalić się wynikami działań dyniowych. Twoja dynia wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama zawsze nam robiła i jeszcze otaczała cukrem a syropie też zalewała kandyzowane dynie i dodawała do tortów do dekoracji zamiast innych owoców.

      Usuń
  2. Też robie wlasnie zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię ,zobaczę czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń