poniedziałek, 5 listopada 2018

Dynia kandyzowana



Kandyzowana dynia o smaku pomarańczowo-korzennym. Aromatyczna, o pięknym złocistym kolorze. Doskonała jako dodatek do ciast i deserów, do dekoracji, a także jako słodka przekąska.


Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g cukru
- 350 ml wody
- 1 pomarańcza
- pół laski cynamonu
- 2 goździki

Dynię obrać i pokroić na małe kawałeczki (np. 1 x 2 cm).
Wodę zagotować z cukrem. Dodać dynię, cynamon, goździki, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz skórkę.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wystudzić do temperatury pokojowej. Czynności powtórzyć jeszcze 3 razy, czyli za każdym razem doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i ostudzić.
Po ostatnim studzeniu dynię odcedzić i rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i suszyć w najniższej temperaturze (ok. 50 st.C), z włączonym termoobiegiem (suszyłam ok. 1 godz. w piekarniku, a potem wyjęłam i zostawiłam w temperaturze pokojowej na 3 dni).
Gotową dynię kandyzowaną przełożyć do pojemnika i zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć przed upływem dwóch tygodni.

Uwagi:
Syrop, który pozostał można zużyć np. jako lukier do ciasta.
Jeżeli ktoś nie lubi korzennego smaku, cynamon i goździki można pominąć.

3 komentarze:

  1. Dynie czekają... Dziękuję za przepis. Postaram się nie zapomnieć pochwalić się wynikami działań dyniowych. Twoja dynia wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robie wlasnie zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię ,zobaczę czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń