poniedziałek, 22 października 2007

Salceson



Trzy wafle, które akurat miałam to trochę za mało, żeby przełożyć masą, ale w sam raz do zrobienia “salcesonu” :-) Nie ma przy tym wiele pracy, nie potrzeba włączać piekarnika, a smak… przypomina pomarańczową czekoladę z bakaliami :-)



Składniki:

- 1 kostka margaryny

- 1 szkl. cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 galaretka pomarańczowa (może być inna)

- 3 wafle

- 1 paczka herbatników

- bakalie


Margarynę, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, schłodzić. Kiedy zacznie tężeć, wlać do masy kakaowej. Herbatniki oraz 2 wafle pokruszyć na małe kawałki, bakalie lekko posiekać i wszystko razem wymieszać.Czystą ściereczkę zwilżyć wodą i położyć na niej ostatni wafel. Kiedy namoknie, rozłożyć na nim przygotowaną masę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Ten salceson mnie urzekł - chyba jutro spróbuję z nim "zawalczyć" :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Salceson jest pycha! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam smak tego ciasta pycha - muszę jutro koniecznie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  4. w jaką folię zawinąć salceson ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Spożywczą lub aluminiową.

    OdpowiedzUsuń