sobota, 24 listopada 2007

Babka z mandarynkami


Kolejna okazja do świętowania , a czasu mało.Na szczęście przypomniałam sobie o pewnym przepisie , który wypróbowałam już jakiś czas temu (tym samym uprościłam sobie zadanie na teraz). Znowu jest to babka , bardzo łatwa i smaczna. Do jej przygotowania nie potrzeba wyciągać miksera - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Wcześniej piekłam to ciasto tylko raz (dokładnie według receptury) i wydawało mi się , że trochę za dużo było w nim mąki , dlatego też , tym razem odjęłam pół szklanki. Wyszło moim zdaniem lepsze , więc poniżej podaję przepis już w zmienionej formie.


Składniki:

- 4 jajka
- 2 szkl. cukru (można trochę mniej , ale ciasto wcale nie jest zbyt słodkie)
- 1/2 szkl. oleju
- 1 cukier waniliiowy lub aromat
- 3,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka mandarynek
- szczypta soli

Jajka , cukier , cukier waniliowy , olej i sól dobrze wymieszać (łyżką). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mandarynki wraz z sokiem (jeśli chcemy żeby w cieście były większe kawałki owoców , najpierw dodajemy tylko sok i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami , a dopiero na koniec dodajemy mandarynki). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (może to być forma do babek lub średniej wielkości prostokątna blaszka). Piec w temp. 160-180 st.C. przez ok. 50-60 minut (ja piekłam ponad godzinę , ale to zależy od różnych czynników - najlepiej sprawdzać patyczkiem).

6 komentarzy:

  1. przegapilam cytrusowy weekend :-( no chyba, ze zalicze do tego wypite niezliczone ilosci herbaty z cytryna! ;-)Twoja babka super,tradycyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję cudawianeczko :-)
    Niedługo będzie kolejna okazja , więc szykuj się ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evenko ja sie zawsze zastanwialam do czego mozna uzyc takie mandarynki, a tu prosze jakie piekne ciasto. I jakie kolory ma. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z dwóch przepisów jakie znam , na wykorzystanie mandarynek wraz z syropem. Przedtem zawsze używałam odsączonych owoców i to tylko do dekoracji.
    Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkie dzieki za Twoj udzial w "Cytrusowym Weekendzie", zapraszam do mojego bloga na roundup :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cała przyjemność po mojej stronie :-)
    Już lecę ;-)

    OdpowiedzUsuń