czwartek, 19 sierpnia 2010

Mini-serniczki z owocami


To już czwarty wypiek z ciastem fillo i jeszcze nie mogę go skończyć (wciąż zostało kilka arkuszy do wykorzystania). Zainspirowana poniekąd sernikiem z chałwą , postanowiłam zrobić takie oto mini-serniczki. Lekkie serowo-owocowe w chrupiących gniazdkach z ciasta fillo. Po wystygnięciu zrobiły się w nich na środku dołki , które aż się prosiły , żeby napełnić je bitą śmietaną - pycha ! :-)


Składniki na 12 sztuk:
- 2 x 4 arkusze ciasta 'phyllo' (fillo)
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła

- 300 g tłustego sera białego
- ok. 4 łyżki cukru (do smaku)
- 2 jajka
- 1/2 szkl. słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina ekstraktu waniliowego (lub dowolnego aromatu)
- owoce (truskawki , wiśnie , maliny...)
- ew. bita śmietana do dekoracji

Jeden arkusz ciasta fillo posmarować masłem , przykryć drugim arkuszem , znowu posmarować , potem trzeci tak samo i czwartym przykryć całość (już nie smarować). Tak przygotowane ciasto pokroić na 6 kwadratów i włożyć do foremek muffinkowych , dociskając do dna i boków (wystające rogi zostawić). W ten sam sposób przygotwać kolejną porcję ciasta i włożyć do pozostałych sześciu foremek.
Zmielony ser utrzeć z cukrem i żółtkami , dodać sok cytrynowy i ekstrakt waniliowy. Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek i śmietanką (też ubitą). Masę serową rozłożyć do 12 foremek z ciastem , na wierzchu poukładać pokrojone owoce (nie za dużo). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Po ostudzeniu serniczki prawdopodobnie zapadną się na środku - powstałe dołki można udekorować bitą śmietaną.

22 komentarze:

  1. bita śmietana.. sernik.. same cuda. mam nadzieję, że znajdę niebawem w sklepie jakimś ciasto filo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz tym ciastem fillo :) Pyszności potrafisz z nim wyczarować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wdzięcznie wyglądają Evenko te Twoje mini serniczki. A ja tak uwielbiam wszystko to co serowe...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne. Ja niestety nigdzie nie mogę dostać ciasto filo, a żałuję strasznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ładne i apetyczne. Jeszcze nie piekłam nic z ciasta fillo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze :-)

    Niektórzy nie mogą zdobyć ciasta fillo , a ja mam problem do czego je jeszcze wykorzystać ;-)
    Podobno można je kupić w sklepach Bomi albo Kuchnie świata.

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko, Twoje serniczki wygladaja przepieknie. Musza byc pyszne. To juz kolejny przepis, ktory sobie zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie się prezentują (-;
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! A ciasto filo mi bardzo, bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak tylko dorwę gdzieś te ciasto, zrobię całą listę :) a te serniczki na pierwszym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszności, takie małe cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  12. witaj :o) Chiałam poinformować, że zostałaś zatagowana przeze mnie na moim blogu ;o) pozdrawiam serdecznie :o)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ małe piękności!

    Ty filo próbujesz się pozbyć, ja za to próbuję go dostać - i nigdzie go znaleźć nie mogę. Jakaż ironia losu! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają słodziutko. Małe i śliczne obłoczki smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojej. muszę w końcu kupić to ciasto. muszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudowne!nie mogę się napatrzeć i chętnie sięgnę po jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudne serniczki:) pieknie sie prezentuja, i kusza zeby je schrupac:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne te serniczki. Jeszcze nigdy nie próbowałam ciasta fillo.
    Pozdrówki!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam takowe babeczki :)
    Przepis lekko dopasowałam do tego co miałam w lodówce.
    Ciasto filo zastąpiłam ciastem francuskim a owoce jakie użyłam do środka to maliny ze słoika :)(które generalnie służą jako dodatek do herbaty gdy czyha na nas przeziębienie)
    Na wierzchu zamiast bitej śmietany użyłam polewy czekoladowej ( cała mleczna czekolada rozpuszczona w 3 łyżkach mleka)i malin ze słoika :):)
    Oczywiście przepis polecam JEST REWELACYJNY

    OdpowiedzUsuń