czwartek, 9 lutego 2017

Simit - tureckie bułeczki sezamowe




Simit to rodzaj zaplecionej bułeczki obsypanej sezamem - takie tureckie bajgle. Różnią się jednak od nich, przede wszystkim sposobem wykonania. Nie trzeba ich gotować przed pieczeniem (tak, jak bajgli), a jedynie zamaczać w jajku rozbełtanym z wodą i melasą.
Fantastyczne - z wierzchu lekko zapieczone, z wilgotnym, sprężystym wnętrzem, o lekko słodkawym smaku.
Moje dzieci nie przepadają za sezamem, dlatego bułeczki posypałam tylko z wierzchu, natomiast w oryginale powinny być one obtaczane w sezamie z każdej strony.




Składniki:
- 7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- ew. 1 łyżeczka mahlep*

Dodatkowo:
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka melasy lub ew. miodu
- ziarna sezamu

W dużej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 50 ml wody i taką ilością mąki, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).
Następnie dodać miód, sól, olej i resztę ciepłej wody. Wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba będzie podsypać jej więcej. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego, lecz nie twardego ciasta.
Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką kuchenną lub folią i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie ciasto wyrobić (tym razem krótko) i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek złożyć na pół i skręcić wokół własnej osi. Końce skleić, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy przygotowany w ten sposób simit zamaczać z obu stron w jajku rozmąconym z wodą i melasą (ew. miodem), a następnie w sezamie, także z obu stron (ja posypałam tylko po wierzchu).
Odkładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte simity piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez około 20 minut, aż będą rumiane (u mnie już po 10 minutach były zrumienione, ale wyłączyłam piekarnik i potrzymałam jeszcze 5 minut).

*Mahlep  (mahlab) to zmielone ziarna wiśni wonnej. Dodają wypiekom charakterystycznego lekko orientalnego aromatu. Dodatek tej przyprawy można jednak pominąć - wypiek wciąż będzie bardzo smaczny.


Na podstawie tego przepisu.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo leciutkie i delikatne w środku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie aż tak bardzo ;-) Mają dosyć zwartą konsystencję, podobnie jak tradycyjne bajgle.

      Usuń
  2. wyglądają fantastycznie! skorzystam z chęcią z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta ciemna skórka kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń