wtorek, 24 października 2017

Ciasto czekoladowe (z burakami)



Czekoladowe ciasto, choć bez czekolady, w dodatku z burakami. Ten składnik może wydawać się komuś dosyć zaskakujący, ale zapewniam, że wypróbowałam go w cieście już nie raz i wcale się nie wyczuwa jego smaku. Buraczki za to doskonale nawilżają i nadają bardziej intensywnego koloru, więc jak najbardziej spełniają swoją rolę. Dodam jeszcze, że ciasto jest na oleju, więc przy obecnych cenach masła to także duży plus ;-)



 Składniki:
- 325 g mąki
- 375 g ugotowanych i obranych buraków
- 300 ml oleju
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 300 g cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli

Buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować blenderem na gładką masę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Masę buraczaną przelać do miski. Stopniowo dodawać do niej po jednym jajku oraz aromat waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodać suche składniki (w 2- 3 porcjach) . Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub wyścielonej papierem do pieczenia). Ciasto "naciąć" nożem wzdłuż przez środek.
Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez ok. 1 godz. i 15 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto może być w środku delikatnie wilgotne, ale nie surowe. A gdyby zbyt szybko się rumieniło, można po 1 godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 30 minut , następnie wyjąć do całkowitego wystygnięcia.
Ostudzone ciasto można oblać polewą czekoladową.

Na podstawie tego przepisu.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Będę mógł na święta przygotować takiego placuszka dla rodziny i znajomych, może i uda mi się przerobić nieco przepis na wersję light :)

    OdpowiedzUsuń