czwartek, 23 maja 2024

Góra lodowa na herbatnikach

 

Ciasto Góra lodowa, tym razem przepis bez pieczenia (wersję na biszkopcie znajdziecie tutaj). Opcja na herbatnikach jest szybsza w wykonaniu i równie smaczna jak ta pieczona, a nie wymaga włączania piekarnika (i dodatkowego ogrzewania mieszkania w czasie upałów). Zatem jest to przepis uniwersalny na każdą porę roku, choć nazwa ciasta może być nieco myląca :-)

 

 

Krem budyniowy:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe (ok. 30 sztuk)
- opakowanie okrągłych biszkoptów (180-200 g)

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka (pół szklanki) zmiksować z proszkiem budyniowym, żółtkami i mąką. Wlać na gotujące się mleko z cukrem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu około 1 minuty. Ostudzić do temperatury pokojowej (od czasu do czasu wymieszać).
Masło zmiksować na puszystą masę, po czym dodawać po 1 łyżce budyniu.
Formę (21x26 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie warstwę herbatników. Posmarować ok. 2/3 kremu budyniowego, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować resztą kremu. Biszkopty przekrajać na połówki i ustawiać na cieście jeden obok drugiego, w rzędach, przekrojoną częścią do dołu, wtykając lekko w krem. Ciasto wstawić do lodówki.

Polewa z mlekiem w proszku:
- 200 g masła
- 100 g cukru (ok. 1/2 szkl.)
- 1/2 szkl. wody
- 200 g mleka w proszku (pełnego)
- 1 płaska łyżka kakao

Masło, cukier oraz wodę zagotować, odstawić z ognia. Dodać mleko w proszku, po czym dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao i także zmiksować (jasnej masy może być trochę więcej niż kakaowej).
Ciasto wyjąć z lodówki i polewać po wierzchu cienką strużką na przemian jasną i ciemną polewą, starając się pokryć całą powierzchnię ciasta. Gdyby polewy za bardzo zgęstniały, należy dolać odrobinę gorącej, przegotowanej wody i wymieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz