poniedziałek, 22 października 2007

Chlebki zawijane



Chlebki te są podobne do bagietek, jednak przygotowuje się je inną techniką - ciasto zwija się jak rolady, a podczas pieczenia smaruje się wodą (lub spryskuje, tak jak ja to robiłam). Co prawda u mnie, po upieczeniu chlebków i przekrojeniu ich, nie było widać “zwoi” (a raczej powinny być widoczne), to i tak bardzo nam smakowały. Najlepsze oczywiście na świeżo, a jeśli coś zostanie na drugi dzień - można pokroić i usmażyć z nich francuskie tosty :-)



Składniki:


- 3,5 szkl. mąki tortowej

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 opakowanie drożdży Dr.Oetker'a (7g)

- 325 ml ciepłej wody (ok.1,25 szkl.)


Cukier wymieszać z wodą, drożdżami i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn wlać do mąki z solą, zagnieść, podsypać mąką, jak będzie się kleić. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować obie i pozwijać jak rolady. Odstawić na ok. 45 minut. Wierzch posmarować zimną wodą i wstawić do piekarnika. Piec w 200 st.C ok. 45 minut, smarując co 15 minut zimną wodą lub można wstawić do piekarnika pod chlebki blaszkę z wodą (ja użyłam spryskiwacza - moim zdaniem najprostszy sposób).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz