wtorek, 23 października 2007

Delicja



Nazwa mówi sama za siebie. Oczywiście różne są gusta i nie każdy lubi kremowe ciasta, ale wiele przepisów ma to do siebie, że można je łatwo przerabiać według własnych upodobań, także i ten. Ja jednak pozostanę przy wersji podstawowej, której amatorzy na pewno się znajdą ;-) A co do kremu, to wspaniale się on komponuje z wyrazistą masą jabłkowo-galaretkową. Tak, że ciasto bynajmniej nie jest mdłe :-)



Biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szkl. cukru

- 2/3 szkl. mąki


Ubić białka, dodając stopniowo cukier i żółtka. Masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem i piec 20-25 minut w temp.180 st.C.


Masa jabłkowa:

- 4 duże jabłka

- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)

- 1,5 szkl. wody


Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić.


Krem:

- 1 margaryna lub masło (zazwyczaj daję po połowie)

- 1 szkl. mleka

- 1 budyń waniliowy

- 1 szkl. cukru pudru

- aromat waniliowy lub śmietankowy


Budyń rozprowadzić w 1/4 szkl. mleka, resztę zagotować. Mieszając wlać rozrobiony budyń na gotujące mleko, a kiedy zgęstnieje - ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu oraz aromat waniliowy.Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową.


Polewa:

- 1/3 kostki margaryny

- 2 łyżki kakao

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżki wody


Wszystkie składniki rozpuścić w garnku do momentu zagotowania. Lekko ostudzić i polać ciasto.

Uwagi:
Jeśli ktoś zamierza użyć dużej blachy (moja miała wymiary 30x20 cm), wtedy należy upiec większy biszkopt - według oryginalnego przepisu dokładnie 2 razy taki jak mój, czyli: 6 jaj, 18 dag cukru, 18 dag mąki.



1 komentarz: