![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimc-qQ4MrAwCgmI5ho6QwKsvO9cGNnR5ewU8F60rDGYS0VS0z_29SoNjblCBex3MIUPJy8dTzBJ6Dl3e1I0IVReXxy40eWc4HDcLsw-99lfPKwQ0y8IyzV5ed6nxAdknxFwnyS-NL25kk/s400/Rozki+serowe1.jpg)
Ten przepis mam już od dawien dawna, jeszcze z czasów “podstawówki”.
Dlaczego rożki nazywają się “niby francuskie” ? Ano dlatego, że smakują podobnie jak te z ciasta francuskiego, ale robi się je o wiele prościej - ciasto wystarczy raz zagnieść, schłodzić, rozwałkować i upiec. W smaku też są podobne, ale bardziej… hmmm… jakby to powiedzieć… soczyste ;-)
I jeszcze jedno, proporcje składników ciasta bardzo łatwo można sobie zmieniać i dostosować do własnych potrzeb - zasada jest jedna: wszystkiego po równo :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQAQgn7_-5aoox06lyExSwIZNeh3Q81D1-kSHbK7GoGwNngtXIx-_-IZpwNctc3C48k4SmP8GJK1JW0OBk2fGaWhuQzLPeZB16Ewl1L4vRGbZORsvei00u-stQpkC6hAnSuA0pPVKUl2c/s400/Rozki+serowe3.jpg)
Składniki:
- 30 dag sera białego
- 30 dag masła lub margaryny
- 30 dag mąki
- powidła lub dżem
- cukier puder do posypania
Z mąki, masła i sera zagnieść ciasto, a następnie schłodzić w lodówce (3-4 godziny). Rozwałkować na grubość 3-5 mm i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdym z nich kłaść po pół łyżeczki powideł i składać po przekątnej, formując rożki. Piec 20-30 minut w temp. 220 st.C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicKkClu9GOO4lmHL4o8fHNJUEzAfDdOe2QB-ZpbBz-FjpBC5LpH5SQFV5TdFLA0ulkd15u7iDNSv-9orZtNguMvTv9aT0AgYYurc2llzfMtfEak_A_6cZnGFVBN6ssxKgiRoQps2rzlm4/s400/Rozki+serowe2.jpg)
Ile sztuk rożków mniej więcej wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńHmmm... już dosyć dawno je robiłam , ale podejrzewam , że około 20.
OdpowiedzUsuńDziękuje za odpowiedź. Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń