![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqAiOrwXJxlGAwU0mI_0YLT4pyAv5OL0DBE09lub1PL3sehWpTv6MknDVBiDsIq19v30FKF__7A9uLOabCoTHx7ezv6H_lG4blwUkRuLcWuTIu9innTa8RaZEmgw5w3E8OAY0Y7x5l3-s/s400/Serowy+placek+ze+sliwkami2.jpg)
W końcu doczekałam się na śliwki węgierki, ale wraz z nimi pojawił się pewien dylemat: które ciasto upiec ? - bo pomysłów miałam kilka, a wiedziałam, że ze wszystkim nie dam rady ;-) W końcu postanowiłam, że na pierwszy ogień pójdzie serowy placek ze śliwkami, czyli coś zarówno dla wielbicieli ciasta drożdżowego, owocowego, jak i sernika. Wszystko to w jednym cieście, a jeszcze do tego obficie posypane kruszonką :-)
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 2 dag drożdży (użyłam 7 g suszonych)
- ok. 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 jajo
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
Masa serowa:
- 40 dag białego sera
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- aromat lub cukier waniliowy
Kruszonka:
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 1/3 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru
Ponadto:
- ok. 1/2 kg śliwek
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem i szczyptą cukru - wlać do zagłębienia i posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia (aż na powierzchni pojawią się rysy). Dodać cukier, sól, jajko i olej, wszystko razem wymieszać i wyrabiać do momentu utworzenia się jednorodnego, błyszczącego ciasta. Przykryć i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut, aż zwiększy swoją objętość o połowę.
W tym czasie zmielony ser utrzeć z cukrem, jajkiem, proszkiem budyniowym i aromatem waniliowym. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałki (ćwiartki lub jeszcze drobniej). Połączyć składniki kruszonki i zagnieść palcami (w razie potrzeby dodać trochę oleju).
Ciasto jeszcze raz dokładnie przerobić na stolnicy lekko posypanej mąką, następnie rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (23 x 33 cm). Na wierzchu równomiernie rozsmarować masę serową, obłożyć śliwkami i posypać kruszonką. Ostatni raz odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Piec ok. 40 minut w temp. 200 st. C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN7HjEZRi1fi9rWmj2FuRN2V9gy-FQPmX7vrQ3egnxDO0OR-NQTztR1NhO0a-lQ0BE06OEcyBMuTpQLtI4s4-z7kjPdmw3i0_-djzM-jbhyphenhyphen7a0ALMvp9hfBQw2KdH-tn67Hp53IkSrtBc/s400/Serowy+placek+ze+sliwkami1.jpg)
a jakie są wymiary foremki?
OdpowiedzUsuń23 x 33 cm (już dopisuję)
OdpowiedzUsuń