poniedziałek, 25 sierpnia 2008

Przekładaniec krucho-drożdżowy


Kiedy robiłam to ciasto pierwszy raz (dawno temu) , wyszło dość cienkie i baaardzo słodkie. Dlatego też , tym razem użyłam mniejszej formy i zrezygnowałam z cukru do nadzienia (marmolada i cukier waniliowy w zupełności mi wystarczyły). Nie wzięłam jednak pod uwagę , że grubsze ciasto powinno piec się dłużej i moje wyszło w środku jakby troszkę nie dopieczone (patyczek niczego nie wykazał , a z wierzchu wyglądało na dość rumiane) , ale i tak było całkiem niezłe ;-)




Ciasto:

- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 1 dag świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych)
- 1/2 szkl. mleka

Nadzienie:
- 30 dag mielonych orzechów (u mnie włoskie ; na małą formę wystarczy 10-15 dag)
- 30 dag cukru (w ogóle nie dodawałam)
- cukier waniliowy
- ok. 20 dag marmolady morelowej lub pomarańczowej (lekko podgrzanej)

Polewa:
- 5 dag czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka

Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Mąkę posiekać z masłem , dodać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części , a każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 12 x 22 cm). Blaszkę wyłożyć pierwszą warstwą ciasta , cienko posmarować marmoladą , posypać orzechami wymieszanymi z cukrem waniliowym i ew. cukrem. Przykryć drugą warstwą ciasta , ponownie posmarować marmoladą i posypać orzechami z cukrem. Na wierzchu ułożyć trzecią część ciasta , lekko docisnąć , szczególnie na brzegach i piec ok. 1 godzinę w temp. 200 st.C.
Rozpuścić składniki polewy , dobrze wymieszać , lekko przestudzić i polać jeszcze ciepłe ciasto.

Uwagi:
Używając większej formy (niż moja) ciasto będzie cieńsze , ale za to z pewnością dobrze upiecze się w środku.


13 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda Evenko bardzo apetycznie, zresztą zawsze podziwiam Twoje wypieki!! Masz prześliczne zdjęcia, a Twój blog jest taki dopracowany, że z ogromną przyjemnością się do niego zagląda:) Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymaj tak dalej!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko, wygląda pięknie! Widzę, że ostatnio króluja u Ciebie przekładańce:) Wcale sie nie dziwie, bo robisz je pięknie. A zdjecia po prostu super, ten motylek wygląda jak prawdziwy :) Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjeciach wyglada pieknie i nie widac, ze cos sie tam nie dopieklo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To połączenie mi się podoba 2 w 1. Coś co lubię- drożdzowe, i to za czym nie przepadam- ciasto kruche, ale lubi je moja mama, więc jak najbardziej mogę je zrobić. Będziemy raczej obie zadowolone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję !

    Alinko , jest mi bardzo miło :-)

    Majanko , jakoś tak się złożyło ;-) Tym razem jednak nie trzeba było piec oddzielnych placków , tylko wszystko razem.
    P.S. Motylek jest prawdziwy ;-)

    Iis , w takim razie chyba nie powinnam się przyznawać ;-))

    Kamila , to ciasto jednak bardziej przypomina kruche niż drożdżowe , ale może i Tobie przypadłoby do gustu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o takie ciasta ,to tygryski uwielbiają :D
    To jak piec cieńsze co?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jako ciasto gościnne sie nada?

    OdpowiedzUsuń
  8. Evenko, apetycznie ciasto wygląda to mi wystarczy. Skuszę się na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto musi być pyszne! Wygląda ślicznie. A ja tak bardzo lubie orzechowe nadzienia.... A ta godzina pieczenia, to jest tyle ile piekłaś, czy już nieco wydłużony czas? Mam nadzieję że rozumiesz pytanie, bo ja dzisiaj mam trudności z wyrażaniem myśli:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot , myślę , że to ciasto się nadaje , choć nie jest z rodzaju wykwintnych ;-) I chyba raczej skłaniałabym się do nieco większej formy.

    Kamila , w takim razie czekam na opinie już po wypróbowaniu przepisu :-)

    Atina , kto pyta , nie błądzi. U mnie też tak czasem bywa ;-)
    Ciasto piekłam przepisowo , czyli godzinę. Gdyby było cieńsze , to na pewno tyle by wystarczyło. I jeszcze coś mi się przypomniało... Placki smarowałam dość zimną marmoladą - być może to też miało wpływ na wynik końcowy , dlatego w przepisie zaznaczyłam , żeby marmoladę trochę podgrzać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ciasto sobie zapisałam do zrobienia:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto ! Wygląda kusząco :)
    Evenko , czy mogą być dowolne orzechy np. laskowe ? Dostałam ich całą i muszę do czegoś zużyć - Twoje ciasto byłoby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję :-)
    Orzechy laskowe jak najbardziej mogą być.

    OdpowiedzUsuń