poniedziałek, 14 czerwca 2010

Drożdżowe ślimaczki z serem (i budyniem)


Bułeczki drożdżowe , czy to zawijane , czy przeplatane , czy z kółeczkiem po środku , to wszystkie smakują podobnie i jak dla mnie , jeśli tylko są z serem , to biorę je w ciemno. W ogóle lubię serowe wypieki , ale i z budyniem też bardzo mi smakują , a zatem połączenie tych dwóch smaków to podwójna rozkosz dla podniebienia. Dlatego też nie mogłam pominąć w nazwie tak ważnego szczegółu jakim jest dodatek budyniu. W oryginale nazwa w ogóle jest mało wyszukana , bo to po prostu bułki z serem. Jednak bułka bułce nie równa , a te szczególnie zasługują na wyróżnienie :-) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".


Ciasto:
- 450 g mąki
- 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
- 180 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 duże jajko
- 70 g cukru

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objetości).

Nadzienie:
- 1 szkl. mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
- 250 g zmielonego białego sera
- 70 g cukru
- 20 g masła
- 80 g ciemnych rodzynek

Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut , na złotobrązowy kolor (u mnie zajęło to więcej czasu).
Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki wymieszać , ew. dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

44 komentarze:

  1. Uwielbiam takie bułeczki. Dla mnie to kwintesencja domowych wypieków. Pyszności i oczywiście do zrobienia. Wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki Evenko! Bardzo lubię drożdżówki z serem. Twoje wyglądają tak apetycznie. Zjadłabym jedną na śniadanko, co Ty na to?

    Uściski:**

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają. Moim dzieciom na pewno zasmakowałyby. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis bardzo mi się podoba, szczególnie poprzez dodatek do nadzienia rodzynek :) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widze, ze jestesmy do siebie bardzo podobne :) Ja tez kocham drozdzowki z serem i budyniem. Prawde mowic nigdy nie moge sie zdecydowac bedac w sklepie, ktora lepiej kupic :) A tu prosze, tyle dobrego w jednym :) Rozpusta na calego :))

    Juz skopiowalam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podwójnie pyszne!
    I ślicznie wyglądają. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem kupuję taki ślimaczki w cukierni :) Ale domowe z pewnością są jeszcze bardziej smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oddam wszystkie słodycze świata za kawałek dobrego puchatego ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyniowo-serowa wersje tez bym brala w ciemno! Slicznosci Arabesko :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję i cieszę się , że bułeczki podobają się Wam. Zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie nadzienie, pięknie wyglądają z tym lukrem, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z serem są zdecydowanie najpyszniejsze.. a gdy jeszcze mają lukier.. nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  13. mi tez się podobają
    Wyglądają na pyszne , nie na mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę , że amatorów drożdżowych wypieków nie brakuje :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. drożdżówki z serem-moje ulubione :) piekne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie prezentują się Twoje drożdżowe ślimaczki. Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo zachęcająco :) mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko i pozwolisz porwać jedną na spróbowanie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepadam za takimi bułeczkami , jeszcze ciepłymi...hmm..

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj je piekę bo w domu będzie dwóch dorosłych słodyczowych amatorów, dam znać jak wyszły:). Mam nadzieję, ze również i mój mały niejadek się na nie skusi:)pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  20. Już upieczone, wyszło ich tak dużo, że obdzieliłam kuzynów i byli zachwyceni smakiem, miękkością i puszystością bułeczek:) Dziękuję Arabesko

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za komentarze :-)

    Jolanto , bardzo się cieszę , że bułeczki smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam dzisiaj. Wyszły pyszne. Oczywiście nie takie piękne, ale warte polecenia i powtórzenia. Dziękuję za przepis.
    Na spróbowanie czeka jescze chlebek jogurtowy.
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojoj. Tak napatrzyłam się na Twoje bułeczki, że postanowiłam je zrobić i wielka klapa. Ciasto w porządku, tyle że w piekarniku zaczęło rosnąć dodatkowo, choć odstało swoje na poszczególnych etapach, a masa niestety wylewała się jeszcze w czasie krojenia, choć nie zmieniałam ilości żadnego ze składników. Może dlatego, że to pierwsze takie moje "bułeczki", no nic, trudno je nazwać nawet bułeczkami. Popatrzę sobie na Twoje i może poszukam łatwiejszego jednak przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  24. No cóż , pierwsze koty za płoty ;-)
    Grunt to się nie przejmować i próbować dalej.
    Jeśli chodzi o sam przepis , to może masa nie wystygła do końca? A jeżeli przed pieczeniem bułeczki wyglądały na nie wyrośnięte , to trzeba było przetrzymać je w cieple trochę dłużej.
    Na "pocieszenie" powiem , że u mnie do tej pory nie zawsze wszystko wychodzi tak , jak powinno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ślimaczki rewelacja, zresztą jak cały Twój blog Arabesko. Ślimaczki zrobiłam i wszystkim baardzo smakują. Jeszcze nie raz będę się inspirować Twoimi pomysłami. Pozdrawiam. Edyta

    OdpowiedzUsuń
  26. a ile wychodzi tak okolo tych buleczek??? wygladaja apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  27. Wydaje mi się , że 12-15 sztuk , nie jestem pewna.

    OdpowiedzUsuń
  28. dziekuje za odpowiedz suuuuper blog wyprubowalam juz 2 ciasta

    OdpowiedzUsuń
  29. Czytalam ten przepis chyba ze 3 razy i chcialabym sie zapytac gdzie ten serek idzie? najpierw na ciasto a pozniej budyn?

    OdpowiedzUsuń
  30. Oj , to chyba najważniejsze zdanie jednak Ci umknęło ;-) Ser trzeba wymieszać razem z budyniem , tuż po ugotowaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. o nie teraz mi wstyd:) ale to nic zrobie je nastepnym razem teraz jestem w trakcie wiatruszkow z serem i juz sie nie moge doczekac:) mam nadzieje ze dobrze dobrze doczytalam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniałe, pyszne i śliczne! Wyszły mi dokładnie takie same!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
    Dorota
    p.s.
    masa (zarówno budyniowa, jak i końcowa - serowo-budyniowa)musi być naprawę gęsta - wtedy raczej nie wypłynie, użyłam sera "twaróg tłusty Pilos", który sobie sama zmiksowałam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam
    To najlepsze drożdżówki jakie jadłam!!! Robię je bardzo często, wyrzuciłam wszystkie inne przepisy na drożdżówki i korzystam tylko z tego. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Po nitce do ...ślimaczków :) Przepis znalazłam z polecenia Iksińskiej. Upiekłam, są przepyszne,dziękuję za przepis:))))

    OdpowiedzUsuń
  35. Proszę bardzo, polecam się na przyszłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam wczoraj i muszę stwierdzić,że są wyborne w smaku. Kształtem nie przypominały Twoich ale dopracuje technikę i postaram się dorównać. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Cieszę się, że smakowały, a technikę zawsze można dopracować :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepyszne wyszły - zrobiłam z samym serem bo tak prosił Synek - pyszne wyszły.Dziękuję za przepis
    Justyśka

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny przepis. Znikają szybciej, niż powstają ;) cudowny przepis dla dzieciaków tych mniejszych i tych już całkiem dużych :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetny przepis, bułeczki są przepyszne, piekłam już dwa razy, wszyscy się zajadają, z pewnością będę je piekła jeszcze nie raz:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Dziękuję za komentarze i cieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Bede dzisiaj robic drożdżowe slimaczki z serem z tego przepisu :) dam znać jak wyszły:)
    Madziax

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis jest przepyszny, proporcje zachowane idealnie. Wszystkim polecam. Zrobiłam również ślimaczki z marmoladą. Równie pyszne. Jutro córcia weźmie do szkoły!!dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  44. Przetestowalam przepis, do sera dodałam skorke z limonki, ekstrakt z wanilii i po domu rozchodzil się niesamowity zapach. Smak bardzo dobry, dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń