sobota, 23 czerwca 2012

Półfrancuskie ciastka z marmoladą



Przygotowanie typowego ciasta francuskiego zajmuje mnóstwo czasu, ale już półfrancuskiego trwa dosłownie kilka minut (należy je co prawda jeszcze potem schłodzić, ale tylko jeden raz i nie potrzeba wielokrotnie wałkować ;-) Czyli w sumie ciasteczka są całkiem proste do wykonania, zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki, rożki, wiatraczki... Ja zrobiłam rurki z marmoladą (jest gęsta, więc nie wypływa podczas pieczenia) oraz kopertki, nadziane rzadszym dżemem. 



Składniki:

- 3 szkl. mąki

- 250 g margaryny

- 1 szkl. gęstej , kwaśnej śmietany

- marmolada lub gęsty dżem

- cukier puder do posypania



Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Zależnie od tego , jaki kształt ciasteczek chcemy uzyskać , nakładać marmoladę wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki lub też nakładać marmoladę (albo dżem) na środek i składać w kopertę , zlepiając tylko rogi kwadratów. Piec w temp. 200 st.C na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



23 komentarze:

  1. Pyszności! Wspaniały przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja cała rodzina uwielbia takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie się prezentują;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie skojarzyly z ciastkami, ktore moja Mama kupowala w lokalnym sklepiku. Wygladaja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają nieziemsko! jak z cukierni:) uwielbiam takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej zapisuje... świetne!

    OdpowiedzUsuń
  7. kwaśna śmietana to ma mieć konsystencję taką gęstą - jakby jogurt grecki? i w sklepie jest w kubeczkach
    z góry dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygladaja:) Mniam zabieram jedna rureczke:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą byc pyszne! Przepis z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mimi , tak , mniej więcej. Jeżeli można nabrać czubatą łyżkę , to jest dobra ;-)

    Dziękuję za wszystkie komentarze :-) My też bardzo lubimy takie ciasteczka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie wykorzystałam w swoich przepisach ciasta francuskiego. Może właśnie dlatego, że nie trafiłam do tej pory na taki właśnie przepis :) Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wyglądają te ciasteczka. Bardzo smacznie.
    Ciasto półfrancuskie jest bardzo wdzięczne, to prawda i bardzo pyszne :)
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ fajne, lubię takie szybkie przepisy-uratowały mnie już nie jeden raz z powodu braku czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasteczka ;) dla mnie to powrót do dzieciństwa ;))!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można do tych ciastek użyc lemon curd?
    pozd
    mich

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczerze powiedziawszy to ja nawet nie wiem jak smakuje 'lemon curd' , ale jeśli tylko nie rozpływa się pod wpływem temp. , to będzie dobry ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wyglądają i jak smakowicie, mniam ... Mam ogromną ochotę je upiec, ale zastanawiam się jaką śmietanę użyć, by była gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeżeli nie masz jeszcze wypróbowanej, to każda 18% będzie OK. Tylko żeby nie była z dopiskiem "do zupy".

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Juz drugi raz piekę te ciastka, są przepyszne. Chciałbym się dowiedzieć jak je pakowac aby jak najdłużej były swieże? Bo np. piekę je dzisiaj, a jutro chcę dopiero zawieźć teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Myślę, że najlepiej w jakimś zamkniętym pojemniku, niekoniecznie szczelnym, żeby ciasteczka nie zmiękły za bardzo.

    OdpowiedzUsuń