niedziela, 30 września 2012

Szarlotka (z dynią)



Ostatnio szarlotka jest u mnie najczęściej pieczonym ciastem. Taką żółciutką zrobiłam na razie tylko raz, na próbę, bo resztę dżemu zamknęłam do słoików na zimę ;-) Oczywiście szarlotka, jak to szarlotka może być pieczona z bardziej tradycyjnym nadzieniem, czyli z samymi jabłkami (surowymi lub smażonymi) albo z małym dodatkiem dyni. U mnie jabłka z dynią pół na pół, według tego przepisu.



Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 50 g smalcu
- 2 całe jajka i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego

- słoik dżemu jabłkowo-dyniowego (przepis)


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę ze smalcem, posiekać. Jajka i żółtko roztrzepać z cukrem, śmietaną, solą i wanilią. Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki (28 x 35 cm), posmarować dżemem i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w 180 st.C (z termoobiegiem).

19 komentarzy:

  1. Piękna szarlotka Evenko. Szarlotki jesienią najpyszniejsze, prawda>?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, tak to już jakoś jest, że chociaż szarlotki można piec przez cały rok naokrągło, to jesienią smakują one najlepiej ;-)
    Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie:) Z dynią jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, dynia. a miałam nie kupować w tym roku. Jednak chyba nie wytrzymam... ;)

    Pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna. Kocham dynię i szarlotkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie fajne to nietradycyjne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  7. pychoty! Nie wpadłabym na to aby do jabłek dodać dynię :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm fajna, jesienna wersja. I ten intensywny kolor nadzienia wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję :-)

    Taka zwyczajna szarlotka może w końcu się znudzić (ostatnio piekłam je naprawdę często), więc trzeba było ją jakoś urozmaicić ;-) Pomysł z dynią okazał się trafiony :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę pysznie. Ostatnio mnie wzięło na pichcenie, więc może się skuszę. Twoje przepisy są świetne! :) Myślę nad przepisem na ciasto "bawole oko" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję, miło mi to czytać :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nona odsłona szarlotki? Mniam. Wypróbuję w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować ponieważ nigdy nie jadłam takiego łączenia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynię uwielbiam, zatem przepis w sam raz dla mnie :)
    Pozostaje czekać na nowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, a czym można zastąpić smalec?!

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej zbliżona będzie "Planta", ale równie dobrze może być masło lub sama margaryna. Ja dodaję smalec, bo dzięki niemu ciasto jest bardziej miękkie.

    OdpowiedzUsuń