piątek, 23 czerwca 2017

Ciasto HIT - bez pieczenia



Proste ciasto bez pieczenia, składające się z czterech warstw herbatników kakaowych, przełożonych mleczną masą waniliową. Poszczególne warstwy ciastek przekłada się ciepłą masą, dzięki temu herbatniki są dokładnie "posklejane" i dosyć szybko robią się miękkie. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto bardzo dobrze się kroi i wprost rozpływa się w ustach. Moim dzieciom (i nie tylko) bardzo smakowało.






Składniki:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany (18 %)

Ponadto:
- herbatniki kakaowe (3-4 paczki, po 250 g każda)
- 1/2 tabliczki czekolady


Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem.

Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać miksturę jajeczną i chwilę gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, odebrać kilka łyżek do posmarowania wierzchu.

Blachę o wymiarach 24 x 36 cm* wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować 1/3 ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, posmarować znowu masą, ułożyć trzecią warstwę herbatników, posmarować masą i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch cienko posmarować odłożoną wcześniej masą i posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

*Można użyć trochę mniejszej blaszki, wtedy wystarczą 3 paczki herbatników (na większą potrzeba dosłownie kilka ciastek więcej), a masę można podzielić na 4 równe porcje - na wierzchu będzie wtedy taka sama jak w środku, zamiast cieńszej.




Inspiracja

16 komentarzy:

  1. Fajne ciacho, ciekawy krem, do zrobienia. Tylko mam jedno pytanie, tę kwaśną śmietanę to do jajek dodać i dopiero do gotującego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  2. "Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem". Tak, dopiero wtedy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Sądzę, że moim dzieciom też by smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać owoce w jakiejś formie, np. dżemu czy odrobinę frużeliny? Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masą bym nie łączyła, ale może ewentualnie zamiast jednej warstwy, najlepiej po środku.

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie i na pewno tak samo musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobione, zjedzone, super i dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie :-) Cieszę się, że posmakowało.

      Usuń
  7. Ciasto, które nam zaprezentowałaś wygląda niesamowicie elegancko - wielki plus za ładne zdjęcia. Sama choć nie jem słodkości, chętnie spróbowałabym kawałeczek:P

    Musi być bardzo delikatne w smaku - myślę, że ciekawie byłoby zastąpić budyń waniliowy, np. malinowym - wszak teraz na maliny sezon:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda wspaniale, te wszystkie warstwy, ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione, zjedzone, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia właśnie robię następne na prośbę mojej rodziny. Dziękuję za wspaniały przepis. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :-)
      Jak widać wiele warstw wcale nie musi oznaczać większej trudności wykonania ciasta. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)

      Usuń
  10. A czy to ciasto dobrze jest zrobić tego samego dnia czy lepiej dzień wcześniej przygotować?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy masa dobrze zastygnie, a ciastka zmiękną.

      Usuń
  11. Czy mozna zastapic masło margaryna np. Palma?

    OdpowiedzUsuń