piątek, 23 czerwca 2017

Ciasto HIT - bez pieczenia



Proste ciasto bez pieczenia, składające się z czterech warstw herbatników kakaowych, przełożonych mleczną masą waniliową. Poszczególne warstwy ciastek przekłada się ciepłą masą, dzięki temu herbatniki są dokładnie "posklejane" i dosyć szybko robią się miękkie. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto bardzo dobrze się kroi i wprost rozpływa się w ustach. Moim dzieciom (i nie tylko) bardzo smakowało.






Składniki:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany (18 %)

Ponadto:
- herbatniki kakaowe (3-4 paczki, po 250 g każda)
- 1/2 tabliczki czekolady


Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem.

Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać miksturę jajeczną i chwilę gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, odebrać kilka łyżek do posmarowania wierzchu.

Blachę o wymiarach 24 x 36 cm* wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować 1/3 ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, posmarować znowu masą, ułożyć trzecią warstwę herbatników, posmarować masą i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch cienko posmarować odłożoną wcześniej masą i posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

*Można użyć trochę mniejszej blaszki, wtedy wystarczą 3 paczki herbatników (na większą potrzeba dosłownie kilka ciastek więcej), a masę można podzielić na 4 równe porcje - na wierzchu będzie wtedy taka sama jak w środku, zamiast cieńszej.




Inspiracja

18 komentarzy:

  1. Fajne ciacho, ciekawy krem, do zrobienia. Tylko mam jedno pytanie, tę kwaśną śmietanę to do jajek dodać i dopiero do gotującego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  2. "Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem". Tak, dopiero wtedy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Sądzę, że moim dzieciom też by smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać owoce w jakiejś formie, np. dżemu czy odrobinę frużeliny? Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masą bym nie łączyła, ale może ewentualnie zamiast jednej warstwy, najlepiej po środku.

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie i na pewno tak samo musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobione, zjedzone, super i dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie :-) Cieszę się, że posmakowało.

      Usuń
  7. Ciasto, które nam zaprezentowałaś wygląda niesamowicie elegancko - wielki plus za ładne zdjęcia. Sama choć nie jem słodkości, chętnie spróbowałabym kawałeczek:P

    Musi być bardzo delikatne w smaku - myślę, że ciekawie byłoby zastąpić budyń waniliowy, np. malinowym - wszak teraz na maliny sezon:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda wspaniale, te wszystkie warstwy, ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione, zjedzone, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia właśnie robię następne na prośbę mojej rodziny. Dziękuję za wspaniały przepis. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :-)
      Jak widać wiele warstw wcale nie musi oznaczać większej trudności wykonania ciasta. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)

      Usuń
  10. A czy to ciasto dobrze jest zrobić tego samego dnia czy lepiej dzień wcześniej przygotować?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy masa dobrze zastygnie, a ciastka zmiękną.

      Usuń
  11. Czy mozna zastapic masło margaryna np. Palma?

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto bardzo ładnie wygląda, ale zastanawiam się czy mogłabym do tej masy wlać trochę ekstaktu kawy bo bardzo lubię krem kawowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można dodać bez obaw 1-2 łyżki ekstraktu. A jeśli to wydaje się zbyt mało, wtedy radzę zmniejszyć ilość mleka i odpowiednią jego ilość zastąpić kawą.
      Chyba, że chodzi o coś rodzaju aromatu kawowego, wtedy wystarczy tylko odrobina ;-)

      Usuń