czwartek, 16 kwietnia 2020

Budyniowo-śmietankowe ciasto na herbatnikach



Delikatne, kremowe ciasto bez pieczenia, składające się z czterech warstw herbatników w dwóch kolorach, przełożonych masą budyniowo-śmietankową. Całość posypana jest startą czekoladą. Proste i pyszne.
 


Składniki:
- 1 budyń śmietankowy (40g) bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru

- 500 ml śmietanki 36% (lub 30% + 2 śmietan-fixy)                             
- 3 łyżki cukru pudru

- ok. 220 g herbatników kakaowych
- ok. 220 g herbatników jasnych
- 50 g mlecznej czekolady


Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Zmniejszyć płomień i podgrzewać jeszcze przez około 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobiła się na wierzchu "skórka".

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno (jeżeli używamy 30%, to razem ze śmietan-fixami).

Wystudzony budyń połączyć z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, aby go trochę rozrzedzić. Następnie dodawać stopniowo więcej śmietanki, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Gdy masa budyniowa będzie już wyraźnie zimna, wtedy można przełożyć ją do miski z resztą ubitej śmietanki i wszystko razem dokładnie wymieszać (chyba, że budyń znajduje się w odpowiednio dużym garnku, wtedy możemy kontynuować dodawanie ubitej śmietanki do budyniu, aż do wyczerpania śmietanki).

Formę (ok. 20 x 30 cm) wyścielić papierem do pieczenia razem z bokami. Dno wyłożyć herbatnikami kakaowymi. Masę śmietankową podzielić na 4 części (jedna może być mniejsza od pozostałych - będzie na wierzch). 1/4 masy rozprowadzić na herbatnikach, przykryć warstwą jasnych herbatników, posmarować drugą porcją masy, przykryć kakaowymi herbatnikami, znowu posmarować masą i przykryć ostatnią warstwą herbatników jasnych. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.


2 komentarze:

  1. Żeby na budyniu nie zrobiła się skórka trzeba przykryć go folią spożywczą tak by dotykała powierzchni a nie mieszać bo wtedy może zrobić się rzadki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mieszam i nigdy nie miałam takiego problemu, ale każdy ma swoje sposoby :-)

      Usuń