środa, 9 kwietnia 2025

Ciriole - włoskie bułeczki śniadaniowe

 

Ciriole to włoskie bułeczki śniadaniowe, o kształcie przypominającym ziarna (w duuużym powiększeniu rzecz jasna :-)  Nie ma z nimi dużo pracy, ale ciasto potrzebuje 12 godzin na "leżakowanie" w lodówce. Dlatego też najlepiej przygotowywać je wieczorem, a piec rano, następnego dnia. Pomimo długiego czasu oczekiwania ma to swoje zalety - rano jest już gotowe ciasto, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a dzięki "leżakowaniu" w lodówce po upieczeniu bułeczki mają wyjątkową strukturę. No i ten wspaniały smak, jak z najlepszej piekarni ! W środku wilgotne, z bardzo apetyczną, chrupiącą skórką, że aż słychać jak delikatnie pęka, tuż po wyjęciu z piekarnika  :-)

wtorek, 1 kwietnia 2025

Puszyste Grahamki

 

Bułeczki śniadaniowe z dodatkiem mąki 'graham'. Wychodzą naprawdę puszyste, co mi bardzo odpowiada, ale można też odwrócić proporcje i dodać mniej mąki białej, a więcej pełnoziarnistej. Wtedy miąższ będzie bardziej zwarty, o ciemniejszym kolorze, ale za to nasze pieczywo będzie jeszcze zdrowsze :-)