niedziela, 21 października 2007

Chałka

Jak ze sklepu , czyli taka jaką lubię :-) Na zdjęciu wersja bez dodatków typu: kruszonka , ale to oczywiście według uznania.

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 5 dag margaryny
- 5 dag cukru
- 1 jajo
- szczypta soli

Z drożdży , 1 łyżeczki cukru , 1/2 szkl. mleka i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Cukier utrzeć z jajkiem , dodać pozostałe mleko , mąkę , sól , wyrośnięty rozczyn i dobrze zagnieść(ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę , jeszcze trochę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie z 2/3 ciasta uformować wałki o długości ok. 40 cm , resztę w wałki o długości ok.30 cm. Spleść warkocze. Dłuższy warkocz wyłożyć na blachę i posmarować wodą , przykryć krótszym warkoczem. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chałkę można posmarować rozmąconym jajkiem , posypać kruszonką lub pozostawić tak jak jest. Piec ok. 35 minut w temp. 180 st.C.

1 komentarz:

  1. Evenko, to moja ulubiona chałka. Taka jaką pamiętam z dzieciństwa. Dziękuję Ci za ten przepis. Pozwoliłam sobie też umieścić chałeczkę na moim blogu. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń