![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhOEOvBGNBg77wAG2eqDWRfdLrxIOp-gbo7F9le-OUoSJiXJ8523_dLY8eGRJQ14Hkv6gDpj2xrfk5pU21EKBwubuJVZS09p9_rb8FyAZCfiMe_S6ZGxRmmjz9RrP7G8my8_k703cC04w/s400/Ciasto+wisniowe_1.jpg)
Tym razem na cienkim, kruchym spodzie, do tego waniliowa masa budyniowa, a wszystko to obłożone wiśniami. Lekko posypane cukrem pudrem tworzy smakowitą całość :-)
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie, ja zrobiłam bez proszku)
Krem budyniowy:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietany
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (4 dag)
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki konfitur z wiśni
- ok. 60 dag świeżych wiśni lub dokładnie odsączonych ze słoika
- cukier puder do posypania
Składniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść, wstawić do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 24-28 cm nasmarować tłuszczem. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem łącznie z bokami (na ok. 2 cm wysokości). Ciasto ponakłuwać widelcem (żeby się nie wybrzuszało) i wstępnie podpiec ok. 10 min. (w moim przypadku zajęło to 20 minut)w temp. 200 st.C.
W tym czasie zagotować 1/2 szkl. mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, wlać do wrzącego mleka i jeszcze raz zagotować ciągle mieszając.
Konfitury lekko podgrzać i rozsmarować na podpieczonym spodzie, który dzięki temu nie będzie łatwo nasiąkał. Następnie wyłożyć krem budyniowy, a na nim poukładać wydrylowane wiśnie. Piec ok. 35 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGr3lKMPJvC8iRIOBpUlkUUqLNmol7vQkEa2hH5WOitqnzgfV1T69V5NQl174HNRZKVrTSS2tC_CPteD7VykaXESUX2PTfecIHCJdOhS1-9eDJO62ii0j7NLBW7p7IwzFuN1pBpKb4ggI/s400/Ciasto+wisniowe_2.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz