niedziela, 21 października 2007

Metrowiec w kratkę



Przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne, ale za to jak wspaniale się ono prezentuje :-)



Ciasto:

- 16 łyżek oleju

- 16 łyżek ciepłej wody

- 3 szkl. mąki

- 2 szkl. cukru

- 8 jajek

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1-2 łyżki kakao


Żółtka ubić z cukrem do białości. Dolać wodę, olej i dalej ubijać (dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części: do jednej wsypać kakao, a do drugiej tyle samo mąki (dla wyrównania konsystencji) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach (30x20 cm) w temp. 180-200 st.C (ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 3 cm.


Krem :

- 2 szkl. mleka

- 6 łyżek cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 kostka masła

- aromat waniliowy lub śmietankowy


Dodatkowo (niekoniecznie): kilka łyżek dżemu morelowego do przełożenia


Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką (żeby nie było grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje, wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową oraz aromat. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę, wyrównać wierzch kremem i posmarować dżemem morelowym (niekoniecznie). Następnie ułożyć drugą warstwę tak, aby powstała szachownica. Można sobie wcześniej poukładać na stole "na sucho" dwie oddzielne warstwy, a potem tylko posklejać je kremem. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.

Uwagi:

Zanim zaczniemy smarować paski ciasta, warto sobie wcześniej podzielić krem, żeby mieć pewność, że nam go nie zabraknie. Z kolei nadmiar kremu możemy zużyć do wyrównania wierzchu metrowca. A jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilością kremu albo woli pokroić placki na cieńsze paski, to proponuję zwiększyć porcję kremu: 3 szkl. mleka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki mąki ; 1,5 kostki masła.

1 komentarz:

  1. Wg przepisu ciasto wyszło mi zakalcowate Zrobiłam ponownie ucierając całe jaja z cukrem .Z kolei masa zbyt rzadka Wydaje mi sięb,źe za dużo mleka a zbyt mało mąki ,dodałam więc trochę ziemniaczanej .Nie jestem początkująca ,umiem piec Myślę , źe ten przepis jest niedopracowany

    OdpowiedzUsuń