środa, 12 listopada 2008

Pain Aux Noix



Jest to francuski chleb razowy wzbogacony masłem i mlekiem , a w środku wypełniony orzechami włoskimi. Przyznaję , że nie jestem wielbicielką razowców , ale dzięki orzechom ten chlebek nabiera zupełnie innego wyrazu. Podobno najlepiej smakuje z serem :-)
Przepis pochodzi z książki Ch. Ingram i J.Shapter "The book of bread".




Składniki na 2 małe bochenki:
- 50 g masła
- 350 g razowej mąki pszennej chlebowej
- 115 g białej mąki pszennej chlebowej
- 15 ml (1 łyżka) jasnego brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 275 ml letniego mleka
- 175 g grubo posiekanych orzechów włoskich

Masło rozpuścić w garnuszku i podgrzewać do momentu , aż zacznie lekko brązowieć. Zestawić z ognia i ostudzić.
Obydwie mąki wymieszać z cukrem i solą w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w połowie mleka , a następnie resztę mleka i przecedzone masło. Wszystko razem wymieszać , zaczynając od środka i powoli dodając mąkę z boków miski , formując miękkie ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 6-8 minut. Następnie włożyć do lekko naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Wyłożyć z powrotem na stolnicę , rozpłaszczyć rękami lub rozwałkować i posypać orzechami , delikatnie wciskając je w ciasto. Wszystko razem zwinąć jak roladę i włożyć znowu do miski na 30 minut. Ponownie wyłożyć na stolnicę , podzielić na połowę , a z każdej z nich uformować bochenek. Przełożyć na lekko posmarowaną tłuszczem dużą blachę , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 st.C. Wyrośnięte bochenki naciąć 3 razy i wstawić do piekarnika na około 35 minut (postukane od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk).

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny chlebek, jak zwykle piękne zdjęcia zrobiłaś:)
    Przymierzam się równiez do orzechowego chlebka tylko z innego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie ten chleb wygląda, a ja bardzo lubię orzechowe chleby ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Arabesko, a Ty piekarni nie chcesz otworzyć? ;-)) Tak piękny chleb (i te duże kawałki orzechów!) zapewne duże by miał powodzenię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję!

    W sumie to mój pierwszy chleb z orzechami , ale pewnie nie ostatni , bo bardzo pasuje mi to połączenie :-)
    A piekarnię to ja mam domową - tylko na własne potrzeby ;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. czy moge go wypiec w maszynie?
    Alina

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko wyrobić w maszynie, ale piec nie.

    OdpowiedzUsuń