czwartek, 30 lipca 2009

Ucierane ciasto z jagodami


Ten przepis czekał cały rok , żebym z niego skorzystała - tak jakoś wyszło. Ciasto jest smaczne , choć nie z gatunku "mokrych". Moje wyjątkowo ubogie w jagody , dlatego tym bardziej polecam dodać ich więcej , żeby było zdecydowanie jagodowe , a nie tylko piegowate ;-) Przepis pochodzi z bloga Edysi.

Składniki:

- 6 jajek

- 1 kostka margaryny

- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%

- 40 dag mąki krupczatki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- cukier wanilinowy

- jagody w ilości dowolnej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (20 x 30 cm), posypać połową jagód. Na to wyłożyć drugą część ciasta i resztę jagód (jeśli ciasto pieczemy z innymi owocami, nie dzielimy ciasta na pół i owoce wykładamy tylko na wierzch).
Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec 50-60 minut.

18 komentarzy:

  1. Ciasto wydaje się bardzo puchate i kusi mnie aby je upiec w sobotę u rodziców :) Mam nadzieję, że nie jest zbyt suche?

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie piegowate ciacho!:))
    Ja wolę mokre ciasta, więc pewnie wrzuciłabym więcej owoców :))
    Pozdrawiam ciepło:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotku , nie , nie jest zbyt suche , tylko ja lubię ciasta zdecydowanie wilgotne :-)

    Majanko , w takim razie mamy podobny gust ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super wygląda z taką małą ilością jagód, takie piękne ma piegi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. slicznie wyglada,ale pewnie tez bym wrzucila wiecej jagodek,bo wilgotniejsze by bylo :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko cieszę się, że przez ten cały rok ciasto nie wypadło Ci z planów :)
    Fajnie że skorzystałaś z "mojego" przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale podobno piegi są w modzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. byłbym pewna ze to sernik gdyby nie nazwa:] super wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  9. mrrruuu... te ciasto wyglada jak z bajki, takie delikatne i puszyste. Ślinka cieknie ;) Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za komentarze , a Tobie Edysiu za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż mi ślinka poleciała..
    dobrze, że nie lubię jagód :p

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mi się wydaję,czy ono było suche?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ciasto mogloby byc z malinami? i moze banalne pytanie - dlaczego nie dzielic ciasta na pol jesli dodaje sie inne owoce niz jagody?

    OdpowiedzUsuń
  14. Inne owoce zazwyczaj są większe i cięższe , więc mocniej opadają w czasie pieczenia , a jagody są lekkie i jeśli chcemy mieć je w całym cieście , a nie tylko na górze , to dzielimy ciasto na połowę.
    Maliny też w zasadzie są lekkie , więc można je potraktować tak , jak jagody ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie:D Planuję dzisiaj upiec, mam tylko pytanie- na jaką to formę?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wymiary formy to ok. 20 x 30 cm.

    OdpowiedzUsuń
  17. TO NAJWSPANIALSZE CIASTO JAKIE W ŻYCIU UPIEKŁAM!!
    Dziękuję, dziękuję, dziękuję za przepis!!
    Niemal się popłakałam ze szczęścia, gdy zobaczyłam, jakie wielkie wyrosło.. Bałam się zakalca, bo ze mnie taki trochę "Smerf Ciamajda", ale teraz dosłownie PĘKAM Z DUMY! Drogie Panie, nie bójcie się, że będzie suche - śmietanka i piana z białek nadają konsystencję kremowo-puszystą.. Dzięki temu ciasto smakuje jak najbardziej wyszukany deser Gordona Ramsay'a =D Polecam, naprawdę polecam i nie przestanę polecać nigdy!! Na reszcie udało mi się coś pysznego!
    Jeszcze raz dziękuję, wyściskałabym Panią za ten przepis=*

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj
    Piekłam, jest rewelacyjnie smaczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń