środa, 25 sierpnia 2010

Ciasto jogurtowe z kokosową kruszonką


Tak się składa , że znowu jest akcent kokosowy. Nie , nie mam aż takiej fazy na kokos - przepis jest zaległy ;-)
Ciasta jogurtowe bardzo lubię , o kruszonce już nawet nie wspomnę. W tym przepisie jednak pominęłabym kokos w cieście (wyszło jakby za gęste i zbyt suche) lub dodała trochę mniej mąki. Ogólnie jednak ciasto było smaczne i szybkie do przygotowania. Można do niego wykorzystać różne owoce - u mnie akurat truskawki , ale śliwki (teraz chyba jest na nie sezon) też będą pasowały. Przepis pochodzi z
tego bloga.

Składniki:
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych (następnym razem pominęłabym je albo zmniejszyłabym trochę ilość mąki))
- 1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)

- 400 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę , nastepnie dodać jogurt, wiórki kokosowe , mąkę i proszek do pieczenia , dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.

Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru

Masło roztopić , dodać resztę składników i zagnieść kruszonkę.

Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 175 st.C.

14 komentarzy:

  1. jest takie puszyste i delikatne! tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurtowe z owocami to też moje ulubione! o kokosie nie wspomnę...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam maślankowe i jogurtowe ciasta! :)
    Przepysznie wygląda, a kokosowa kruszonka jak dla mnie - bomba, mniam:)
    Ja mam fazę na kokos ostatnio hihi ;)

    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. extra ciacho! z owocami... takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie delikatne i do tego z kokosem. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda to ciasto - tak lekko i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! z pewnością śliwki by pasowały :)
    tylko faktycznie ja bym zrobiła bez kokosa...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię te ciasta maślankowe w Twoim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekłam to ciasto wczoraj wieczorem i wyszło idealne, owoce jakie dałam to rabarbar:) a i dałam mniej cukru, do ciasta 120 g, a do kruszonki 40 g :) było pyszne :D W ogóle piekłam już kilka przysmaków z tego bloga i musze powiedzieć, że wszystkie wypieki były fenomenalne i smakowały rodzince :)
    Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo się cieszę i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń