sobota, 12 marca 2011

Ciasto bananowo-owsiane (Banana Oatmeal Bread)



Ten przepis znalazłam na blogu Abbry. Ciasto w jej wykonaniu wyglądało bardzo zachęcająco, tym bardziej, że lubię wilgotne ciasta. Jednak moje wyszło zdecydowanie zbyt mokre. Dosyć dobre, ale jednak następnym razem będę trzymała się oryginalnego przepisu. Poniżej podaję obydwie wersje.



Składniki (zrobiłam według tego przepisu) :

- 90 g masła

- 200 g cukru (dałam brązowy)

- 2 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 125 g mąki

- 80 g płatków owsianych błyskawicznych

- 1 łyżeczka sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 340 g rozgniecionych bananów

- 1 pokrojone w kostkę jabłko (nie dawałam)

- 60 ml mleka

- 80 g rodzynek (nie dawałam)

- 250 ml soku jabłkowego (sok bardzo rozrzedził ciasto - w oryginale go nie ma)



Składniki (według tego przepisu zrobiłabym następnym razem):

- 125 g masła

- 200 g cukru

- 2 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 szkl. mąki

- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych

- 1 łyżeczka sody

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 i 1/2 szkl. rozgniecionych bananów

- 1/4 szkl. mleka

- ew. 1/2 szkl. puree jabłkowego (niekoniecznie - w oryginale go nie ma, ale pojawił się w komentarzach)

- ew. 1/2 szkl. rodzynek


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon.

Do masy dodawać banany, jabłko (puree jabłkowe), mleko (i ew. sok jabłkowy) na przemian z suchymi składnikami - wymieszać. Na koniec wsypać rodzynki.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (u mnie 20 x 20 cm, ale do drugiej wersji keksówka będzie lepsza). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę.

14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, a ja lubię mokre ciacha, więc zjadam oczami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bananowo-owsianego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto bananowe, ale takiego jeszcze nie próbowałam, będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle się naczytałam o ciastach bananowych, że chyba nareszcie się zdecyduję coś podobnego upiec, bo ten wypiek wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie. Na pewno by mi smakowało, bo lubię ciasta z dodatkiem bananów.

    OdpowiedzUsuń
  6. owsiany chlebek bananowy.
    rewelacja! zapisuję, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam mokre ciasta. Nie wilgotne. MOKRE. Takie "trochę jakby niedopieczone". Coś mi się widzi, że to ciasto byłoby dla mnie idealnym... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś ciasto bananowo-owsiane i pamiętam, że było cudne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, ale pysznie wyglada:) zjadlabym takie ciacho i to zaraz:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo bardzo lubię owsiane ciasta, a banany darzę miłością wielką od dziecka :)
    Śliczny nagłówek!
    Przepiękny kadr :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam banany:)
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam je według drugiego przepisu, polałam jeszcze polewą z białej czekolady. PRZEPYSZNE!!! :)

    OdpowiedzUsuń