sobota, 3 stycznia 2015

Kruchy placek z dynią





Co prawda już po sezonie, ale może ktoś ma gdzieś w piwnicy zachowaną dynię, żeby zrobić takie oto ciasto. Ja piekłam swoje jeszcze przed Świętami i zużyłam do niego ostatki świeżej dyni (dlatego też nadzienie zrobiłam tylko z połowy składników).

Jeżeli jednak nie macie już dostępu do dyni, to warto zachować przepis i skorzystać z niego, kiedy przyjdzie odpowiednia pora. A poczekać warto, bo ten placek jest na prawdę bardzo dobry.

Pierwszy raz piekłam ciasto z kawałkami surowej dyni, do tego w towarzystwie suszonych śliwek. To całkiem udane połączenie, choć myślę, że rodzynki też by się sprawdziły. Placek miał piękny waniliowo-pomarańczowy zapach, a dopełnieniem jego smaku był lukier na wierzchu. Polecam :-)







Ciasto:
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (lub prawdziwy waniliowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 250 g zimnego masła
- skórka starta z 1 pomarańczy (pominęłam)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z pokrojonym na małe kawałeczki masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-60 minut do zamrażarki.

Nadzienie
(u mnie z połowy porcji):
- 800 g dyni, wydrążonej, obranej i pokrojonej na małe kawałki (nie większe niż 2 x 2 cm)
- 250 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
- 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (też można ją trochę posiekać)
- 3 cukry wanilinowe

Pokrojoną dynię zasypać cukrami wanilinowymi i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać sok, który się wytworzył, dodać skórkę pomarańczową i pokrojone śliwki, wymieszać.

Ponadto:

- 3 białka
- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki bułki tartej

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając do momentu aż masa będzie gładka i lśniąca.

Formę o wymiarach ok. 28 x 40 cm (u mnie 24 x 36 cm) włożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokryło dno blachy. Lekko docisnąć dłonią. Ciasto równomiernie obsypać cienką warstwą bułki tartej, następnie wyłożyć nadzienie dyniowe. Przykryć pianą z białek, a na koniec zetrzeć na wierzch drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez 50-60 minut. Jeszcze ciepłe polukrować w esy-floresy.

Lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka wody

Cukier puder utrzeć z wodą na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej cukru pudru lub wody.


Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz