czwartek, 19 maja 2016

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem




 U mnie sezon rabarbarowy w pełni, a zatem korzystam i testuję kolejne nowe przepisy z dodatkiem tego warzywa.

Tym razem zrobiłam drożdżowe bułeczki z budyniem i rabarbarowym żelem, posypane kruszonką. Pyszne, waniliowe z kwaśnym akcentem. Co prawda moje dzieci nie przepadają za tego typu „akcentami”, ale dorosłym z pewnością taka wersja przypadnie do gustu :-)
 





Ciasto:
- 150 ml mleka
- 75 g masła
- 500 g mąki
- 25-30 g drożdży świeżych lub 1 op. (7 g) drożdży suszonych*
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
- szczypta soli
- 3 jajka

W małym garnuszku lekko podgrzać mleko (ma być tylko ciepłe). Kilka łyżek odlać do miseczki, wkruszyć świeże drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mleka mocniej podgrzać i rozpuścić w nim masło, odstawić do przestygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże, jajka i ciepłe mleko z masłem. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (aż podwoi objętość).

*W przypadku drożdży suszonych nie trzeba robić rozczynu – drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.

Nadzienie:
- 140 g rabarbaru
- 6 łyżek wody
- 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru

- 250 ml mleka (może być trochę więcej)**
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g) bez cukru
- 2 łyżki cukru

Pokrojony na kawałeczki rabarbar, wodę, mąkę ziemniaczaną i cukier puder zmieszać ze sobą i smażyć na patelni do czasu, aż woda wyparuje, a masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Z podanej porcji mleka odlać 1/3 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie dodać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia. Gorący budyń przelać do salaterki, przykryć folią spożywczą powierzchnię budyniu i odstawić do przestudzenia.

**Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego nie zaszkodzi, jeśli użyjemy nieco więcej mleka niż 250 ml.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę lekko posypaną mąką, podzielić na 16 części. Z każdej części formować kulkę i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach. Następnie każdą kulkę spłaszczyć i wgnieść na środku dnem małej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Na środek nałożyć po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia z rabarbaru. Tak przygotowane bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie należy przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
- 25 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru

Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami na grudkowatą masę.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 25 minut, aż brzegi bułeczek będą rumiane.




Na podstawie przepisu Dr. Oetkera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz