piątek, 30 czerwca 2017

Bułeczki pszenne na jogurcie



Pszenne bułeczki śniadaniowe, bez mleka, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego. Proste i całkiem szybkie do zrobienia - wymagają zaledwie połowy czasu wyrastania, w porównaniu z większością przepisów tego typu.
Puszyste, a zarazem wilgotne i sprężyste. Najlepsze oczywiście na świeżo, ale i na drugi dzień też są bardzo smaczne. A to właśnie dzięki jogurtowi, którego zalety odkryłam i doceniłam już dawno temu.






Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych*
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 460 g mąki pszenne,j typ 550 (zużyłam 560 g)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko


Drożdże połączyć z miodem, dodać 100 ml wody, 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę jogurtu, olej, sól i jajko. Wyrobić elastyczne ciasto (moje było mocno klejące, dlatego dosypałam jeszcze 100 g mąki). Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować (krótko zagnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza), wyłożyć na lekko posypany mąką blat i uformować długi wałek o wymiarach 60 cm x 8 cm. Wałek dosyć obficie posypać mąką i pokroić na jednakowe kawałki (u mnie na 9, ale można zrobić mniejsze bułeczki). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Tuż przed włożeniem bułeczek na dno piekarnika wsypać 1 szklankę lodu (ja zamiast tego wstawiłam małą blaszkę z wodą). Bułeczki piec przez 12-15 minut.

*Jeżeli używamy drożdży instant, wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki, bez robienia rozczynu.





Na podstawie przepisu z tej strony.

2 komentarze: