wtorek, 13 lutego 2018

Ciasto Królowa Śniegu



Ciasto o nazwie "Królowa Śniegu" urzekło mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Nigdy wcześniej też nie robiłam ciasta w kolorze niebieskim, więc postanowiłam skorzystać z przepisu :-)
Jest to ciasto deserowe - na biszkopcie, z bitą śmietaną, masą budyniową i galaretkami. Do tego w masie zatopione są "Delicje",  które sprawiają, że ciasto jest jeszcze bardziej atrakcyjne w smaku. 






Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia*. Piec w temperaturze 180 st.C przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym  wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier (włożyć go z powrotem do blaszki) i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.

*Jeżeli blaszka nie jest zbyt głęboka, radzę użyć tyle papieru, aby wystawał on z każdej strony ponad blaszkę (przynajmniej 2-3 cm), a po upieczeniu biszkoptu wykorzystać ten papier ponownie do dalszych etapów przygotowywania ciasta. Moje gotowe ciasto (nie tylko biszkopt) miało 6 cm, więc sama blaszka by nie wystarczyła.
Natomiast przy użyciu głębokiej formy, można wyścielić papierem tylko jej spód.


Masa niebieska:
- 1 op. budyniu waniliowego (40 g)
- 500 ml mleka (2 szkl.)
- 1 galaretka niebieska
- 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
- 1 duża paczka "Delicji" (350 g), np. pomarańczowych

Około pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem, po czym wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez 1 minutę. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt z wierzchu skroić (wyrównać) i włożyć z powrotem do blaszki wyścielonej papierem (chyba, że blaszka jest głęboka, wtedy papier jest niepotrzebny). Na biszkopt wylać ciepłą masę niebieską, równo rozprowadzić i schłodzić.
Gdy masa zastygnie, ułożyć na wierzchu "Delicje", jedna obok drugiej (czekoladą do góry), po czym z powrotem wstawić do lodówki.

Masa biała:
- 1 galaretka agrestowa
- 3/4 szkl. wody
- 400 g śmietany kremówki (30%)
- 5 łyżek cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Wystudzić i schłodzić, ale ma pozostać płynna.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo wlewać cienkim strumieniem galaretkę, ciągle ubijając. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Dodatkowo można postukać blaszką o blat, aby masa dotarła do wszystkich zakamarków ;-) Całość ponownie schłodzić.

Na wierzch:

- 2 galaretki niebieskie
- 500 ml wody

Do ozdoby (wedle uznania):
- bita śmietana
- cukrowa posypka

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić i schłodzić. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przed podaniem można ozdobić bitą śmietaną i posypką cukrową.



Na podstawie tego przepisu.

1 komentarz: