wtorek, 23 października 2007

Bułgarski chlebek zwany słonecznikiem

Przepis pochodzi ze strony naszej nie zastąpionej Dorotus76 “Moje wypieki”. Strony tej dodatkowo reklamować nie ma potrzeby , gdyż jestem pewna , że u wielu z Was właśnie ona znajduje się na pierwszym miejscu w kategorii “najlepsze blogi z przepisami na ciasta , desery i inne słodkości” :-)

Co się zaś tyczy samego przepisu… Chlebek zrobiłam z połowy składników (na jedną formę - jak dla mojej rodzinki to porcja w sam raz). Nie miałam świeżych drożdży , więc użyłam suszonych , a poza tym wszystko według receptury ;-)

Gotowy wypiek po prostu mnie zachwycił - mało słodki (jak ktoś lubi , oczywiście może sobie dodać więcej cukru) , w środku bardzo mięciutki , na wierzchu wspaniała , chrupiąca skórka (ale tylko zaraz po upieczeniu , potem troszkę zmiękła) , w sam raz na kolację ze szklaneczką mleka :-)

Zarówno oryginalny przepis , jak i cenne instrukcje poparte zdjęciami znajdują się tutaj.

Ja natomiast (dla ułatwienia zainteresowanym) podaję wersję ze zmniejszoną już o połowę porcją składników.


Składniki:
- 1/2 kg mąki (dodatkowo ok. 1 szkl. do podsypywania i wyrabiania)
- 2 małe jajka + 1 żółtko do posmarowania
- 1,5 łyżki octu winnego 6% lub 1 łyżka soku cytrynowego
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. letniego mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 dag drożdży świeżych lub 1 op. suszonych (7 g)

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odrobiną mąki i mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier i olej. Powoli dodawać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (ok. 1 godziny).
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość , podzielić je na 2 części, a każdą z nich jeszcze na 4 (w sumie 8). Rozwałkować 4 części na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem , zwinąć w rulonik i trochę rozciągnąć wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi czterema częściami ciasta. Powinniśmy otrzymać 2 ruloniki , które należy pociąć w trójkąty. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.
Formę (ok.30 cm średnicy) posmarować masłem, oprószyć bułka tartą, układać trójkąty ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć na samym środku. Zostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie ciasto posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką, słonecznikiem lub sezamem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.C.

1 komentarz:

  1. Zdjęcia upieczonego przeze mnie chlebka są jeszcze ładniejsze!
    W ogóle jest on niezły ale to co najlepsze ,to jego widok!
    1

    OdpowiedzUsuń