środa, 24 października 2007

Sernikowy placek jabłkowy

Co prawda ser zagniata się razem do ciasta (tak jak na Rożki niby-francuskie) i właściwie w smaku prawie się go nie czuje , ale skoro wymyślono taką nazwę , to nie będę jej zmieniała ;-)
Na cieście serowym układa się jabłka , potem daje się polewę ze śmietany , a na koniec smaruje się marmoladą pomarańczową - całkiem proste , a jakie smaczne i to bez dodatku jajek :-)

Ciasto:
- 12 dag mąki
- 12 dag chudego mielonego białego sera
- 12 dag zimnego masła
- cukier waniliowy
- szczypta soli

Obłożenie:
- ok. 75 dag kwaśnych jabłek
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 15 dag cukru
- kilka łyżek marmolady pomarańczowej lub morelowej

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść , uformować kulę , owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Tortownicę o średnicy ok.30 cm wysmarować tłuszczem. Palcami "wcisnąć" ciasto do formy , wyciągając brzegi na ok.3 cm w górę.
Jabłka obrać , pokroić w plastry grubości ok.1 cm , nożykiem wykroić gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Piec wstępnie ok. 20 minut w temp. 200st.C.
Śmietanę wymieszać z cukrem i mąką i wylać na podpieczone , gorące ciasto. Piec dalej przez ok.30 minut. Ciepłe ciasto posmarować marmoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz