sobota, 11 października 2008

Muffiny jogurtowo-bananowe


Nadrabiam zaległości muffinowe ;-) Tym razem wybór padł na jogurtowo - bananowe , znalezione na tej stronie (wprowadziłam tylko drobne zmiany). Nie zastanawiałam się długo , bo bananowe , to jedne z moich ulubionych , poza tym z jogurtem , a to mój "magiczny" składnik. Dodatkowo zachęciły mnie też komentarze , według których muffiny smakują jak bananowe smoothie. I wiecie co ? - rzeczywiście tak jest. Jogurt nadaje im takiego lekko kwaskowego smaku. Dodam jeszcze tylko , że w środku są baaardzo wilgotne , czyli dokładnie takie jak lubię :-)

Składniki na 12 muffinów:
- 1¾ szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli

- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2/3 szkl. oleju
- 2 duże banany (rozgniecione widelcem)

Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać mokre składniki , wsypać zawartość pierwszej miski i jeszcze raz krótko wymieszać łyżką. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem) w temp. 180 st.C.



25 komentarzy:

  1. Evenko, widze, że nadrabiasz wpisy muffinkowe. Hi hi , u mnie tez muffiny :) Piękne są Twoje i bardzo mnie zachęcają Twoje zdjęcia. Moze kupie dziś bananki i zrobię takie babeczki. Jak są wilgotne, mięciutkie i do tego bananowe, to muszą smakować rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobaja mi sie Twoje muffinki i formy do ich pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach napewno przepysznie delikatne;)
    Mniam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko , no właśnie nadrabiam , więc w niedługim czasie pewnie jeszcze pojawią się inne przepisy na muffiny ;-)

    Iis , dziękuję :-) Tych foremek używam zamiast papilotek ;-)

    Olciaky , najlepiej przekonać się osobiście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszące ,ja z bananami muffiny lubię chyba najbardziej (no może z malinami...)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm... a ja z malinami jeszcze nie robiłam. Zresztą , co ja piszę , wielu kombinacji jeszcze nie próbowałam , a uparłam się tylko na te bananowe i jagodowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ kuszące! Ja też ostatnio zaniedbałam muffinki, może czas już nadrobić zaległości?:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak szybko się je robi , że nawet nie trzeba specjalnie się do nich przymierzać. U mnie to wyszło tak dość spontanicznie , więc... chyba nie ma co się zastanawiać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko - az się mi mruczeć chce!

    OdpowiedzUsuń
  10. Evenko , super przepis !
    Zrobiłam wczoraj - wyszły bardzo puszyste i mięciutkie , i pachniały przepięknie - po prostu pychotka :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się cieszę , że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. No pewnie, że na widok muffinów!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądały tak smakowicie (a ponadto bardzo proste w przyrządzeniu), że postanowiłam je upiec :). Zmieniłam jednak nieco recepturę ponieważ nie dodałam bananów (strasznie ich nie lubię ;]) i skropiłam ciasto aromatem śmietankowym. Wyszły pyszne, delikatne i wilgotne, a ponadto aromat nadał im niesamowitego zapachu ;). Jak dla mnie mogłoby trochę bardziej czuć jogurt (uwielbiam wszelkie jogurtowe pyszności ;)), ale pomimo to muffinki godne polecenia :)!

    Sezamka :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak wyjęłam z pieca, to mi się zapadły. Pierwszy raz takie coś...:(. A te np. bananowo-kokosowe jak do tej pory bez problemu...Gdzie zgrzeszyłam?
    Anik_11

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje muffiny też lekko opadły , ale tylko trochę. Ważne jest żeby sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
    Ostatecznie można dodać do ciasta odrobinę więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  16. W piątek piekłam i nawet dziś rano były jeszcze pyszne :D Bardzo smaczne muffinki i bardzo prosto się je robi. ja dodatkowo do każdej dałam kawałek czekolady :D pycha

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam je wczoraj :) Dałam minimalnie mniej cukru i odrobinę soku z cytryny. Są rewelacyjne :)

    http://redandpale.blox.pl/2011/02/Muffiny-bananowo-jogurtowe.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne! Próbowałam zrobić je wg przepisu a kolejnym razem z jogurtem jagodowym. Świetny przepis, tak jak pozostałe zresztą :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo proste i smaczne, dzieciom smakują, mi zresztą tez :) Wyrosły pięknie, piekłam w 190 st i chyba ok pół godziny. Dodałam odrobine cynamonu. Super szybki przepis, więc będę jeszcze nie raz robic, a takze polecac innym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm muffinki są pyszne, wilgotne z chrupiącą skórką. Zamiast jogurtu naturalnego dałam taki o smaku owoców leśnych i super się komponuje razem z bananami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam je na piknik z przyjaciółmi. Dodałam sok z cytryny odrobinę mniej cukru. Z podanych proporcji wyszło mi 15szt, ale to pewnie zależy od wielkości foremek. Mnie pięknie wyrosły, a jak smakowały!! Załapałam się tylko na jedną, bo w mig zniknęły ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję za przepis. Zrobiłam muffinki z pomocą synka i wyszły pyszne - mięciutkie i puszyste. Na pewną będziemy do nich wracać :) Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Cieszę się, że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń