niedziela, 26 kwietnia 2009

Rabarbarowy wieniec


Tak się szczęśliwie złożyło , że natknęłam się w sklepie na rabarbar (w tych stronach jest on rzadko spotykany , podobnie zresztą jak np. korzeń pietruszki). Nie namyślając się zatem długo , postanowiłam przyłączyć się do Weekendu rabarbarowego tym oto "wieńcem". Dosyć drobno pokroiłam rabarbar , więc może nie za bardzo widać go w cieście , ale w smaku jest jak najbardziej wyczuwalny. Słodkie ciasto migdałowe z soczystymi łatkami owocowymi - doskonałe połączenie :-) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe" nr 49.



Składniki:
- 375 g rabarbaru
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 100 g zmielonych migdałów
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rabarbar obrać , umyć i pokroić na małe kawałki.
Tłuszcz ubić z cukrem , cukrem waniliowym , solą i żółtkami na pienistą masę.
Rabarbar wymieszany razem z migdałami dodać do ciasta i domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Formę w kształcie wieńca , o średnicy ok. 26 cm , nasmarować tłuszczem , wysypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec około 1 godziny w temp. 175-180 st.C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Evenko jakie Ty masz fajne pomysły! Sliczny ten wieniec, a z rabarbarem musi smakować super ! :))
    Pozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglada, jak babka :) Chetnie upieke na przyszly weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ale pyyyszne ciacho :). Migdały i rabarbar to rzeczywiście musi być świetnie połączenie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko piekne to ciacho...bardzo smakowicie wyglada. Wiesz ja mam te gazetki z których czasem czerpiesz przepisy, tylko że całkiem o nich zapomniałam a kiedyś dosyć często korzystałam z tych przepisów bo są bardzo fajne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :-)

    Majanko , rzeczywiście dobrze smakuje , a pomysły , jak wiesz czerpię z różnych źródeł ;-)

    Bea , upiekłam to ciasto w swojej formie do babki , stąd ten wygląd. Najpierw miałam zamiar upiec w formie skrzynkowej , ale uznałam , że mi się nie zmieści , no i poza tym musiałabym zmienić nazwę ;-)

    Olalala , może się przekonasz ? ;-)

    Kass , ja teraz najczęściej szukam inspiracji w internecie , ale czasami przypominam sobie o tych gazetkach - można w nich znaleźć naprawdę fajne przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo Ty tez dorwalas gdzies rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No właśnie udało mi się , bo pojawia się tylko raz na jakiś czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka sliczna babeczka... jak z rabarbarem to na pewno jest pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze do tego z migdałami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba nie ma takiego ciasta u Ciebie, evenko, które by mi się nie podobało. I chociaż to z rabarbarem, do którego mama mnie za młodu nie przekonała :)), to i tak uważam, że zjadłabym je z rozkoszą, gdybyś mi je podała :] to co? mogę? :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ally , oj , troszkę za późno , bo m-żonek zjadł dzisiaj ostatni kawałek ;-) Może jednak sama upieczesz ? - jak drobno pokroisz rabarbar , to nawet nie wyczujesz , że to TO :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł , wygląda bardzo smacznie:)Jak tylko zaopatrzę się w rabarbar to spróbuję go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchareczko , bo on jest smaczny , polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, szukalam czegos nowego z rabarbarem bo jest go tutaj mnostwo. Sezonw pelni mozna rzec. I dzieki za ten przepis. Jedna tylko rzecz mnie zastanawia, bo ja taka wscibska jstem :-), ciekawam skad piszesz. Skoro nie ma korzenia pietruszki to brzmi mi to znajomo jak Anglia. Ale w takim razie nie zgadzam sie z tym rabarbarem. Jest go mnostwo bo to kraj, ktory ma rabarbarowa kruszonke i jogurt rabarbarowy przez okragly rok. I surowy rabarbar tez jest.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiedziałam , że w Anglii też są problemy z korzeniem pietruszki. Ja mieszkam w USA , na samym końcu Florydy.

    OdpowiedzUsuń