wtorek, 13 października 2009

Bułeczki-koniczynki na maślance


Ostatnio próbuję skrócić listę przepisów "do wypróbowania" , bo ciągle przybywa nowych ;-) Miałam do wykorzystania maślankę , więc tym razem wybór padł na te oto bułeczki. Ciekawie wyglądające , najlepsze tuż po upieczeniu , podawane z dżemem , bo są niesłodkie , albo do obiadu. Niestety mają tę wadę , że krótko zachowują świeżość. Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki na 12 bułeczek-koniczynek lub 12 okrągłych bułeczek:
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1 szkl. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 3 + 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko

W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szkl. mąki z drożdżami i solą.
Maślankę podgrzać (żeby była ciepła , ale nie gorąca) , wymieszać z 3 łyżkami rozpuszczonego masła , miodem i jajkiem. Połączyć to z mieszanką mączną. Następnie dodać pozostałe 1 i 3/4 szkl. mąki (powstanie miękkie ciasto) , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 7-8 minut , w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na 36 jednakowych części , z każdej z nich uformować kulkę. Wkładać po 3 kulki do każdej natłuszczonej foremki muffinkowej.

Dla uzyskania większych , okrągłych bułeczek podzielić ciasto na 12 części , uformować kulki i wkładać do okrągłej (ok. 22 cm średnicy) formy.
Przygotowane bułeczki posmarować pozostałym masłem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po wyrośnięciu ponownie posmarować masłem i piec w temp. 200 st.C na rumiano (20-30 minut).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

21 komentarzy:

  1. jak koniczynki wyglądają :)
    a w środku puszek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ślicznie:) Bardzo ciekawe bułeczki, pewnie kiedys się skuszę:)
    Pozdrawiam cieplutko z zimnego Gdanska :***

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na pyszne i delikatne. Moja lista jest ogromna i wiem jakie to trudne wybrać coś z takiej długiego spisu. Ostatnio stawiam na emocje, albo zaiskrzy i robię nawet w nocy, albo czekam na lepszą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super puszyście :) Bardzo lubię takie maślankowe bułeczki, przepis zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesliczne te koniczynki! Bardzo mi sie spodobaly :)

    PS. Tez powinnam skrocic moja liste 'do zrobienia', ale nie wiem czy kiedys mi sie to faktycznie uda ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi sie podobają te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam :-)

    Z tą moja listą to jest tak , że na miejsce jednego wypróbowanego przepisu dochodzi kilka nowych ;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście smakowite.I fajne fotki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja cudownie. Sa takie puszyste. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cóż za cudeńka się u Ciebie pojawiły. W sam raz na leniwe niedzielne śniadanko.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Evenko, Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Slicznie się prezentuja, niesamowicie delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ładne :) I jak się apetycznie dzielą na trzy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne bułeczki Evenko upiekłaś! Bardzo smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się , że Wam się podobają :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Również je upiekłam ;) są idealne na śniadanie z dżemem truskawkowym :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń