wtorek, 6 marca 2018

Brzoskwiniowiec z kaszą manną



Brzoskwiniowiec z kaszą manną to ciasto, które zaintrygowało mnie już dosyć dawno temu. Takiego zestawienia składników nigdy wcześniej nie robiłam, więc byłam ciekawa co mi z tego wyjdzie. Na spodzie i na wierzchu kruche ciasto, wypełnione po brzegi masą z kaszy manny, budyniu i brzoskwiń. Spodziewałam się, że będzie dobre (w przeciwnym razie nawet bym do niego nie podchodziła ;-), więc upiekłam od razu z podwójnej porcji. Wyszło naprawdę smaczne. Dla mnie najbardziej smakowało jeszcze lekko ciepłe, a m-żonek zajadał na ciepło, na zimno i wprost nie mógł się go nachwalić, tak bardzo przypadło mu do gustu :-)



Ciasto:
- 420 g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g zimnego masła lub margaryny
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać jajka utarte z cukrem i wszystko razem zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
- 1 op. budyniu waniliowego (40 g)
- 160 g kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- 500 g kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 1 l mleka

Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (owoce odcedzić i pokroić w kostkę)


Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym, resztę zagotować z cukrem. Stopniowo wsypywać kaszę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki, następnie wlać rozrobiony budyń. Mieszając gotować do zgęstnienia (1-2 minuty). Odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, po czym dodać do kaszy z budyniem. Na koniec połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami.

3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (23 x 33 cm), razem z bokami. Wypełnić przygotowanym nadzieniem. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski lub powykrajać foremkami dowolne kształty. Poukładać na wierzchu. Piec w 175 st.C przez około 1 godzinę.

Uwagi:
Zamiast brzoskwiń z puszki można użyć świeżych owoców (ok. 12 sztuk), uprzednio sparzając je wrzątkiem i pozbawiając skórki oraz pestek.

Jeżeli potrzebujemy mniejszą porcję ciasta, możemy podzielić wszystkie składniki na połowę i upiec ciasto w tortownicy ok. 24 cm średnicy.

Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Może tak wygląda, jednak po spróbowaniu na plan pierwszy wysuwa się słowo "wilgotny" :-)

      Usuń
  2. Pychota ☺ robiliśmy z synkiem w czwartek :-)

    OdpowiedzUsuń