Balladyna to nie tylko tytuł znanego utworu J. Słowackiego, ale także nazwa pewnego ciasta. Wyjątkowego i bardzo pysznego, należy od razu dodać. Jego wnętrze składa się z dwóch warstw biszkoptu kakaowego, masy kajmakowej oraz dwóch warstw masy serowo-śmietankowej i herbatnikowej. Całości dopełnia galaretka z malinami na wierzchu. Takiej pokusie nie można się oprzeć ;-)
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. i 2 łyżki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlać mleko, olej, krótko zmiksować na małych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, stopniowo przesiewać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (24 x 36 cm) i wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić biszkopt w blaszce na około 10 minut, po czym wyjąć na stolnicę odwracając spodem do góry, zdjąć papier i wystudzić.
Masa serowa:
- 400 ml śmietanki 36%
- 400 g serka naturalnego homogenizowanego
- 2/3 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego
- 100 ml wody
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- ok. 50 szt. herbatników kakaowych
-puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml gorącej wody
- ok. 400 g malin (mogą być mrożone)
Żelatynę zalać wodą (100 ml) i zostawić na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje. Następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła, ale nie może za bardzo stężeć.
W tym czasie przekroić biszkopt, a jego dolną część włożyć z powrotem do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (najlepiej, żeby papier wystawał ponad blaszkę - ciasto będzie wysokie).
Galaretkę również warto przygotować wcześniej rozpuszczjąc ją w 750 ml gorącej wody. Zanim wystygnie, minie sporo czasu.
Wracając do masy serowej: zimną śmietankę ubić, po czym dodać serek, cukier puder oraz aromat waniliowy. Krótko zmiksować, a następnie dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować, ale tym razem na dosyć wysokich obrotach.
Połowę masy wyłożyć na biszkopt, równo rozprowadzić, przykryć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą wartwą herbatników. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto wstawić do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, należy wymieszać ją z malinami i wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.
Uwaga: jeżeli używamy mrożonych malin, trzeba pamiętać, że galaretka momentalnie stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz