czwartek, 10 kwietnia 2008

White Chip Island Blondies


To takie brownies , tyle , że blond ;-) Z podanego przepisu wychodzi raczej mała porcja , więc jeśli ktoś ma dużą rodzinkę , to lepiej od razu podwoić składniki , bo inaczej ciasto zniknie w okamgnieniu :-)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
- 1 szkl. i 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1 duże jajko
- 1 szkl. kuleczek z białej czekolady
- 1/2 szkl. orzechów 'macadamia'
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- odrobina ekstraktu waniliowego (lub aromatu)

Mąkę , proszek do pieczenia i sól wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią , wbić jajko i dalej ucierać. Stopniowo dodawać mieszankę mączną. Wsypać grubo posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe lekko uprażone na suchej patelni i wystudzone , wymieszać. Ciasto wyłożyć do niedużej , natłuszczonej blaszki (ok. 23 x 23 cm) , dobrze przyciskając do spodu. Piec 20 - 25 minut w temp. ok. 180 st.C. Całkowicie wystudzić w blaszce i dopiero wtedy wyjąć i pokroić na kawałki.

4 komentarze:

  1. O coś dla mnie ,poza drożdżakami lubię właśnie takie ,,jednogarkowce"
    Ewanko już sobie wydrukowałam i wkrótce relacja
    A może być posiekana czekolada ,bo kuleczek to ja nie kupię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię różne ciasta , tylko nie zawsze mam wenę do pieczenia czegoś skomplikowanego ;-) Tym razem jednak chodziło mi bardziej o przepis z dodatkiem białych kuleczek czekoladowych (może być posiekana czekolada), no i trafiłam właśnie na ten.
    "Blondaski" bardzo mi smakowały , mam nadzieję , że i Tobie również przypadną do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evenko, jakie sliczne, mniam. Musi byc smaczne nieziemsko. Piekne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko dziękuję i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń