czwartek, 10 kwietnia 2008

White Chip Island Blondies



To takie brownies, tyle, że blond ;-) Z podanego przepisu wychodzi raczej mała porcja, więc jeśli ktoś ma dużą rodzinkę, to lepiej od razu podwoić składniki, bo inaczej ciasto zniknie w okamgnieniu :-)




Składniki:

- 1 szkl. i 2 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 3/4 szkl. brązowego cukru

- 1/3 kostki masła lub margaryny

- 1 duże jajko

- 1 szkl. kuleczek z białej czekolady

- 1/2 szkl. orzechów 'macadamia'

- 1/2 szkl. wiórków kokosowych

- odrobina ekstraktu waniliowego (lub aromatu)


Mąkę , proszek do pieczenia i sól wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią, wbić jajko i dalej ucierać. Stopniowo dodawać mieszankę mączną. Wsypać grubo posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe lekko uprażone na suchej patelni i wystudzone, wymieszać. Ciasto wyłożyć do niedużej, natłuszczonej blaszki (ok. 23 x 23 cm), dobrze przyciskając do spodu. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. Całkowicie wystudzić w blaszce i dopiero wtedy wyjąć i pokroić na kawałki.

 Przepis pochodzi z tej strony.

4 komentarze:

  1. O coś dla mnie ,poza drożdżakami lubię właśnie takie ,,jednogarkowce"
    Ewanko już sobie wydrukowałam i wkrótce relacja
    A może być posiekana czekolada ,bo kuleczek to ja nie kupię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię różne ciasta , tylko nie zawsze mam wenę do pieczenia czegoś skomplikowanego ;-) Tym razem jednak chodziło mi bardziej o przepis z dodatkiem białych kuleczek czekoladowych (może być posiekana czekolada), no i trafiłam właśnie na ten.
    "Blondaski" bardzo mi smakowały , mam nadzieję , że i Tobie również przypadną do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evenko, jakie sliczne, mniam. Musi byc smaczne nieziemsko. Piekne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko dziękuję i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń